Защитаващият титлата си Новак Джокович е първият финалист на турнира по тенис в Доха с награден фонд 1,23 милиона долара. Вторият в схемата сърбин надигра в първия полуфинал испанеца Фернандо Вердаско с 4:6, 7:6(7), 6:3.

Това обаче се случи в невероятна драма в катарската столица. Сърбинът спаси пет мачбола, преди да прекърши съпротивата на испанския си опонент, който е едва 42-и в световната ранглиста.

Бившият номер 1 в света загуби първия сет с 4:6, а във втория се стигна до тайбрек, в който Вердаско поведе с 6:2. Джокович демонстрира изключително хладнокръвие и след четири поредни точки стигна до 6:6.

Испанецът поведе със 7:6 и имаше още един шанс да затвори мача, но отново невероятен Джокович направи обрат и спечели тайбрека с 9:7. Така той се измъкна на косъм и доведе нещата до хепиенд за себе си. 

В решителния трети сет Джокович държеше инициативата, направи само една непредизвикана грешка и успя да спечели след 6:3. На финала ще срещне победителя от мача между Анди Мъри и Томаш Бердих.