Жо-Вилфред Тсонга е изненадващият финалист в тазгодишното издание на Australian Open. Френският тенисист буквално смаза поставеният под номер две в основната схема Рафаел Надал в безапелационните три сета – 6-2, 6-3, 6-2.

22-годишният Тсонга приключи срещата на „Род Лейвър Арина” само за час и 57 минути, при това по най-добрия начин – със 17-я си ас в мача.

За младият френски тенисист това е първи финал в турнир от Големия шлем. Той достигна преди две седмици най-доброто си класиране в ранглистата на АТР и вече е 38-ми. Сезон 2008 стартира много добре за Тсонга, който вече игра един полуфинал на турнира в Аделаида.

Въпреки че опонентът му бе с доста повече опит, Тсонга не демонстрира притеснение и още от самото начало на мача започна да притиска Надал и да го разкарва по ъглите на корта. Французинът принуди Рафа Надал да тича твърде много и с мощните си удари осъществи тотално надмощие.

Младостта на Жо-Вилфред си оказа своето влияние, като той допусна цели 27 непредизвикани грешки. Изтощеният Надал обаче не успя да се възползва от тях и спечели едва 13 точки от разигравания. Тсонга бе почти перфектен на мрежата и успя да вземе повечето си възможности за пробив в мача. Най-силното оръжие на французина обаче бе сервисът му, който летеше с 221 км/ч. Той отбеляза 17 аса, срещу само два на Надал. Като цяло тенисист номер две в света не бе на обичайното си ниво и изглеждаше изморен и разконцентриран.

Тсонга стига до финала като непоставен, преодолял в различни кръгове трима поставени в основната схема – Анди Мъри, Ришар Гаске, Михаил Южни, а днес и Надал. Младият французин е сравняван не с кого да е, а с легендарния боксьор Мохамед Али, с когото в действителност има визуална прилика.

На финала в Мелбърн Жо-Вилфред Тсонга ще срещне победителя от сблъсъка между Роджър Федерер и Новак Джокович.