Фаворитът на тенис турнира за мъже в Барселона испанец Рафаел Надал се наложи с 6:4, 6:3 над друг представител на домакините - Фелисиано Лопес, с което си осигури класиране за четвъртфиналите и се доближи до наградния фонд от 888 хиляди евро.

Надал доказа, че не случайно е поставен под номер едно, след като записа своята победа номер 100 в последните си 101 срещи на турнири на клей.

Доброто посрещане на Рафаел Надал изигра основна роля за победата над сънародника му Лопес, който не получи нито една възможност за пробив в мача. За сметка на това Надал спечели три от деветте си опита в този осминафинал.

На четвъртфиналите в каталунската столица Надал ще срещне аржентинеца Хуан Игнасио Чела, който победи с 2:6, 6:4, 6:3 латвиеца Ернестс Гулбис.

Поставеният под номер две в основната схема испанец Давид Ферер също се класира за четвъртфиналите след трудно 4:6, 6:4, 6:3 срещу Николас Лапенти от Еквадор.

Ферер поведе с 3:0 гейма в първия сет, но след това подцени своя съперник и му позволи да направи пълен обрат. Номер 5 в световната ранглиста Давид Ферер направи пробив в десетия гейм на втория сет и изравни резултата в мача. Лапенти отново не успя да спечели подаването си в шестия гейм на решителния сет, което позволи на Ферер да се поздрави с успех в срещата.

На четвъртфиналите той ще срещне поставения под номер свой сънародни Томи Робредо, който победи финалиста от миналата година Гиермо Каняс от Аржентина с 6:1, 7:5.

За да затвърди доминацията на испанците на турнира в Барселона, Алберт Монтанес отстрани руснака Михаил Кукушкин с 6:3, 3:6, 6:3 и стана четвъртият испанец, класирал се на четвъртфинал.

Представителите на домакините на четвърфиналите могат да станат и пет, ако номер десет Николас Алмагро успее да победи поставеният на седмо място хърватин Марио Анчич.

В друга среща от третия кръг аржентинецът Давид Налбандян претърпя изненадваща загуба с 3:6, 1:6 от швейцареца Станислас Вавринка.