Световният номер 1 Рафаел Надал ще може да си върне за двете поредни загуби от британеца Анди Мъри на финала на турнир турнира в Индиан Уелс. Глобалният баланс между тях е 5-2 в полза на Надал, но шотландецът спечели полуфинала на Откритото първенство на САЩ, както и титлата в Ротердам по-рано тази година.

Двамата стигнаха до мача за титлата по съвсем различен начин, като Надал се справи без особени затруднения с Анди Родик, а Мъри се нуждаеше от три сета, за да елиминира сприхавия и постоянно бъркащ Роджър Федерер. 21-годишният шотландец се нуждаеше от час и 48 минути, а в първия сет му направи два пробива, за да го вземе с 6:3. След това Федерер успя да измъкне втория сет, но в третия беше направо разбит. Мъри го проби в четвъртия и в шестия гейм и си гарантира победата.

"Направих прекалено много грешки днес. Изобщо не успях да налучкам своя ритъм, това наистина не беше моята игра", каза Федерер след срещата.

Надал, който има три победи в последните четири издания на Големия шлем, реализира пробив в 7-я гейм на първия сет, за да го спечели за 40 минути. Във втория сет двамата успяха да пробият по два пъти сервиса на противника си, но при 5:4 Надал не успя да завърши своето подаване. Въпреки това той доминираше в тайбрека и го взе със 7:4.