Първата ракета в света Рафаел Надал се обяви против новия антидопингов кодекс, който влезе в сила от 1 януари 2009 година. Възмущението на испанеца предизвика правилото, според което спортистите, показващи високи резултати, са длъжни да се отчитат за своето местонахождение.

По думите на Надал, въвеждането на подобни изисквания са свидетелство за неуважение на личния живот на спортистите. Той нарече правилото на Световната антидопингова агенция „позорно”.

Според новите изисквания, спортистите трябва регулярно да подават информация за своето местонахождение. Ако в течение на 18 месеца спортистът не може да бъде открит там, където е заявил, това ще бъде считано за нарушение на антидопинговото законодателство.

Надал дори заяви, че и на майка си не казва винаги къде отива. Испанецът подчерта, че често се случва на хората и да променят своите планове в последния момент, което може да затрудни спазването на правилата.

Той отбеляза, че е готов да се присъедини към групата от 65 спортисти, които са подали иск в съда по повод новия кодекс.