Световният номер 1 Рафаел Надал нямаше проблеми в мача си с австралиеца Бърнард Томич и го победи с 6-2, 7-5, 6-3, за да се класира на осминафиналите на "Аустрелиън Оупън".

Томич бе последният австралиец останал в турнира, след като по-рано през деня Саманта Стоусър загуби двубоя си с Петра Квитова. Надал обаче разочарова местните фенове и се справи с Томич в три сета, без да показва най-добрата си игра. Испанецът имаше затруднения само във втория сет, когато изоставаше с 0-4 и два пробива, но се мобилизира и спечели 7 от следващите 8 гейма, за да затвори сета.

Надал записа равен брой печеливши удари и непредизвикани грешки - по 32, реализира седем пробива и имаше добра успеваемост при излизанията на мрежата - 68 процента. На осминафиналите той ще срещне поставения под номер 15 в основната схема Марин Чилич. Австриецът Юрген Мелцер достигна за първи път четвърти кръг на "Аустрелиън Оупън", след като победи Маркос Багдатис с 6-7(5), 6-2, 6-1, 4-3 и отказване.

Кипърецът имаше проблем с малкия пръст на дясната си ръка, който го принуди да се откаже в четвъртия сет.

"Имах чувството, че през ръката ми минава ток. Нямаше как да продължа да играя. Изключително разочарован съм. Играех доста добре и мисля, че можех да спечеля този мач и да продължа напред", заяви Багдатис след двубоя.

С тази победа 29-годишният Мелцер, който ще срещне британеца Анди Мъри на осминафиналите, за първи път в кариерата си ще попадне в първата десетка на световната ранглиста.

"Това е много голямо постижение. Но аз все още съм в турнира. Мъри е страхотен тенисист, има много големи умения в защита. Два напълно различни игрови плана ще се срещнат в нашия мач. Той веднъж ме разби тук, но останалите ни мачове бяха доста равностойни. Бяха близо до победата срещу него на "Ю Ес Оупън", когато той достигна финала. Ще е много важно дали ми върви играта. Аз ще диктувам събитията на корта. Ако държа ниско нивото на непредизвикани грешки, успявам да го притискам и реализирам печеливши удари, мисля, че имам шанс да го победя", сподели Мелцер.