Миналогодишният шампион Рафаел Надал (Испания) отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 2 Надал се отказа в третия сет на мача срещу британеца Анди Мъри заради контузия на дясното коляно. В този момент петият в схемата Мъри водеше с 6:3, 7:6(2), 3:0 след два часа и половина игра.

Двубоят започна добре за испанеца, който проби за 2:1, но след това британецът спечели три поредни гейма, което се оказа достатъчно за първия сет. Във втората част Надал отново дръпна с пробив за 4:2, но Мъри изравни и се стигна до тайбрек. Британецът взе шест от първите седем разигравания и без проблеми поведе с 2:0 сета.

В средата на втория гейм на третата част Надал поиска медицинско прекъсване заради болки в дясното коляно. Той се завърна на корта, но загуби три поредни точки при собственото си подаване, а с това допусна и пробив. Испанецът се опита да продължи, но след загубения трети гейм се отказа.

"Познавам Рафа откакто бях на 13 или 14 години. Той винаги е бил един от тенисистите, от които съм се възхищавал. Обичам да го гледам на корта. Той играе със страхотна енергия. Изключително много съжалявам за него. Имах трудни моменти в началото, но стриктно спазвах тактиката и това ми донесе успех", коментира Мъри, който се стреми да стане първият британец от 74 години с титла от Големия шлем.

Британецът ще играе на полуфиналите срещу Марин Чилич (Хърватия) от, който победи Анди Родик (САЩ) в драматичен мач със 7:6(4), 6:3, 3:6, 2:6, 6:3. Родик имаше проблеми с рамото, но успя да навакса два сета дефицит и да изравни. В решаващата пета част Чилич се спаси от 0:40 при собственото си подаване в първия гейм, след което проби и дръпна с 4:1, което се оказа достатъчно за първо класиране на полуфинал на турнир от Големия шлем.