Световният номер 1 в мъжкия тенис Рафаел Надал се отказа от участие на финалния турнир за годината от сериите „Мастърс” в Шанхай поради контузия в коляното, съобщава испанецът чрез личния си уебсайт.

Надал беше принуден да се оттегли от четвъртфиналния двубой в Париж преди седмица срещу руснака Николай Давиденко. Лидерът в ранглистата получи контузия в коляното, за която обвини АТП и натоварения календар.

„Реших да не се състезавам на турнира от сериите „Мастърс” в Шанхай. Споменах на няколко пъти за претоварения тенис календар и за това, че се състезаваме почти всяка седмица. В следствие на това най-добрите тенисисти не могат да показват 100 процента от себе си на всеки турнир. Натоварването в края на сезона навреди на физическото ми състояние и отне нужната свежест за последните мачове от годината”, заяви Надал.

Надал, който ще бъде заместен в Шанхай от френския тенисист Жил Симон, се надява да бъде напълно възстановен за финала на Купа „Дейвис” между Испания и Аржентина по-късно през този месец.

"Искам да се възстановя и да бъда готов за финала на Купа „Дейвис”, която е много важна за моята страна. Това е една от основните причини, която ме отказа от участие в Шанхай. Мисля, че съм взел правилното решение”, допълни световният номер едно. Турнирът от сериите „Мастърс” в Шанхай започва в неделя.