Рафаел Надал спечели за осми път в последните си осем участия шампионския трофей на турнира в Барселона, този път след победа във финалния двубой с 6:4, 6:3 срещу Николас Алмагро.

По този начин Рафа се превърна в първия тенисист, печелил осем титли на два различни турнира (Монте Карло и Барселона), а в Откритата ера на тениса единствено Гилермо Вилас може да се похвали с толкова титли от един и същи турнир - този в родния му Буенос Айрес.

Що се отнася до общия брой титли, Надал вече има 54, от които 39 са на клей. По брой спечелени турнири на червено само двама тенисисти имат повече от него - Томас Мустер е с 40, а Гилермо Вилас с 45, но изглежда е само въпрос на време Рафа да оглави и тази класация.

Но как се стигна до тази впечатляваща осма титла в Барселона? Всъщност финалът не започна никак добре за Надал, който загуби първите три гейма на мача, два от които след пробив и точно тогава дъждът прекъсна срещата. След кратка пауза играта бе подновена, но Рафа излезе преобразен на корта и последваха цели четири гейма в негова полза. Все пак Алмагро успя да се съвземе от нокдауна и дори имаше няколко шанса за пробив при резултат 4:4, които биха му дали възможност в следващия гейм да сервира за сета.

Вместо това Рафа отново показа, че е един от най-силните психически тенисисти на тура, стигне ли се до битка в критичните моменти - Надал не само, че измъкна подаването си, но още в следващия гейм проби, а това му донесе и успеха в първия сет. Рафа не започна добре срещата, но с нейното развитие заиграваше все по-добре и по-добре, а във втория сет предимството му над Алмагро бе осезаемо - ранен пробив му донесе преднина от 4:1 гейма, а при 5:3 не загуби и точка, сервирайки за своята 39-а поредна победа в Барселона и десета срещу Алмагро от общо десет изиграни мача. Това бе и победа №609 на АТР ниво за Рафаел Надал, а по този показател испанецът изпревари Бьорн Борг и се нареди под №18 в тази класация, пише tenniskafe.com.