Световният номер 1 Рафаел Надал (Испания) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, първи за сезона турнир от Големия шлем. Поставеният под номер 1 в основната схема испанец победи Томи Хаас (Германия) с 6:4, 6:2 6:2 за малко повече от два часа игра. Надал не срещна никакви проблеми в този мач като загуби само осем гейма за три сета. Той бе пробит във втория гейм на мача и това бе негов първи допуснат пробив в турнира.

22-годишният испанец, който се стреми към първа титла в кариерата си от Откритото първенство на Австралия, няма загубен сет до момента на кортовете в Мелбърн.

На осминафиналите съперник на Рафаел Надал ще бъде финалистът от 2007-ма година Фернандо Гонсалес (Чили), който в драматичен мач се наложи над 24-ия поставен Ришар Гаске (Франция) с 3:6, 3:6, 7:6 (12:10), 6:2, 12:10.

28-годишният чилиец, номер 13 в основната схема, загуби първите два сета с по 3:6, но след това показа невероятна воля за победа.

Гонсалес, сребърен медалист от олимпийските игри в Пекин през месец август, спаси мачбол в тайбрека на третия сет и се нуждаеше от седем сетбола, за да стигне до четвърти сет.

В 21-ия гейм на драматичния пети сет той отново спаси мачбол, направи пробив в следващия гейм и с победен удар от бекхенд приключи мач след 4 часа и 9 минути игра.