Водачът в световната ранглиста Рафаел Надал (Испания) се класира за първи път в кариерата си за финала на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Надал победи сънадорника си Фернандо Вердаско в епичен мач с 6:7(4), 6:4, 7:6(2), 6:7(1), 6:4 за 5:14 часа. Двубоят беше изключително драматичен и предложи невероятни изпълнение и на двамата играчи.

Вердаско, който дебютира на полуфинал на турнир от Големия шлем, направи 20 аса и общо 95 печеливши удара в мача. Той обаче и допусна 76 непредизвикани грешки. В същото време Надал пласира 52 уинъри и допусна само 25 грешки. Вердаско спечели първия сет със 7:4 точки в тайбрека. Във втората част двамата си размениха ранни пробиви, а Надал проби отново в десетия гейм, за да изравни резултата.

В третата част отново се стигна до тайбрек, в който водачът в схемата взе преднина от началото и даде само две точки на съперника си. Вердаско отвърна с още по-убедителен успех в тайбрека на четвъртия сет, в който той дръпна с 6:0 и го спечели със 7:1.

Петият решаващ сет вървеше гейм за гейм, макар че Надал пропусна пет възможности за пробив. В десетия гейм Вердаско допусна изоставане от 0:40. Той спаси първите два мачбола, но направи двойна грешка при третия и подари победата на съперника си. Така в неделния финал Надал ще се изправи срещу трикратния шампион в Мелбърн и номер 2 в света Роджър Федерер (Швейцария), който търси 14-ата си титла от Големия шлем.