Настоящият носител на титлата Рафаел Надал ще играе на финала срещу победителя от втората полуфинална среща Роджър Федерер - Новак Джокович.

Ако победи на финала в неделя, Рафаел Надал ще се изравни по броя на титли от откритото първенство на Франция с легендарния шведски тенисист от миналия век Бьорн Борг, който има 6 победи на Ролан гарос.

25-годишният Рафаел Надал победи шотландеца Анди Мъри с 6:4,7:5,6:4 и се класира за своя шести финал на Ролан гарос и 12-ти финал на турнир от Големия шлем, с което се изравнява с легендарни тенисисти като Стефан Едберг, Джон Макенроу и Матс Виландер.

Полуфиналният мач Надал - Мъри продължи 3 часа и 17 минути и се игра при трудни атмосферни условия и най-вече силен вятър.

Вятърът бе особено силен във втория сет и това бе причината двамата полуфиналисти да правят серии от грешки.

"Аз съм много щастлив да играя на финала на Ролан гарос - най-важният турнир за мен за тази година", каза Рафаел Надал пред публиката на централния корт и падна на колене след победата си.

"Спасих много топки и като цяло направих добър мач с оглед на атмосферните условия и най-вече на вятъра", каза световният номер 1 Рафаел Надал в първото си интервю още на корта.

Рафаел Надал се изказа ласкаво и за своя днешен съперник на полуфинала: "Анди е фантастичен играч. Той направи добър мач и заслужава да спечели твърде скоро един Голям шлем".