Рафаел Надал загуби за първи път от сънародника си Фернандо Вердаско и това се случи в 3-ия кръг на турнира по тенис от сериите Мастърс в Мадрид. От друга страна Надал за първи път също така напуска състезанието в толкова ранен етап.

Вердаско се наложи с 6:3, 3:6, 7:5 и в следващия кръг ще играе с чеха Томаш Бердих, който пък елиминира французина Гаел Монфис с 6:1, 6:1. Надал рухна в третия сет, когато водеше с 4:1 и след това допускаше грешка след грешка, а пробивите в сервиса му идваха един след друг. Така Вердаско постигна първа победа над именития си сънародник в 14-те досегашни мача.

"След като доста често губех мачовете си срещу най-добрия играч на клей изобщо, сега да го победя на тази настилка наистина е максималното, което мога да искам“, заяви доволният Вердаско, който се труди повече от три часа за победата.

Победата на Вердаско е още по-ценна, като се има предвид, че Рафа Надал- номер 2-и в схемата на турнира в Мадрид, е спечелил всичко досега на клей през сезона, включително осмата поредна титла на турнира в Монте Карло, както и 7-а титла в Барселона.

В мача поставеният на 15-о място в схемата Вердаско реализира седем пробива общо в мача в сервиса на Надал, както и 31 уинъра срещу 19 за съперника си. Поражението е първо за Надал на клей от 23 мача насам.

В други мачове от днес от турнира с награден фонд 3,8 милиона евро Александър Долгополов (Украйна) се справи с номер 4 Жо-Вилфрид Цонга (Франция) със 7:5, 3:6, 7:6 (7:2), а Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) спря хърватина Марин Чилич с 6:2,

6:4.