Рафаел Надал не допусна изненада като миналата година и се класира за третия кръг на турнира по тенис в Барселона, отстранявайки сънародника си Николас Алмагро с 6:3, 6:1. Но шампионът от Откритото първенство на САЩ Марин Чилич (Хърватия) не успя да се спаси от отпадането и напусна, победен от тенисист от Доминиканската република. Алмагро направи 19 непредизвикани грешки срещу 9 от страна на Надал в първия сет, което даде предимство на 2-ия в схемата на турнира.

В паузата между двата сета влюбен млад мъж предложи брак на приятелката си, а веднага след началото на втората част Надал направи пробив за 3:1, което беше и фактическият край на мача.

Следващият съперник на Надал ще бъде победителят от мача между Фабио Фонини (Италия) и младия руснак Андрей Рубльов. Чилич отстъпи на Виктор Ещрела от Доминиканската република с 4:6, 4:6. Ещрела ще играе в следващия етап с Мартин Клижан от Словакия, който удари Хуан Монако (Аржентина) с 5:7, 6:0, 6:3.

Номер 5 в турнира Фелисиано Лопес от Испания надви турчина Марсел Илхан с 6:2, 5:7, 7:6 (5). Давид Ферер, който е номер 3, имаше доста по-лесна задача с испанския ветеран Алберт Монтанес и го срази с 6:2, 6:3./БТА