Испанецът Рафаел Надал си гарантира първото място в световната ранглиста по тенис до "Ролан Гарос", след като се класира на полуфиналите на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим с награден фонд 2,75 милиона долара.

Петкратният шампион Надал отнесе хърватина Марин Чилич с 6:1, 6:3 за 85 минути.
24-годишният испанец, който по-рано през седмицата се оплакваше от температура, главоболие и отпадналост, не даде нито една възможност за пробив на съперника си. Той стартира устремно и набързо поведе с 5:0, което се оказа достатъчно за успеха в първия сет.

Втората част се движеше равностойно до 3:3, след което защитаващият титла си взе три гейма, а с това и мача. Така испанецът записа 30-а победи в 31 мача в Рим, а за място на финала той ще се изправи срещу победителя от срещата между Ришар Гаске (Франция) и Томаш Бердих (Чехия).

В същото време, Анди Мъри стана първият британски тенисист, който се класира за полуфиналите на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим с награден фонд 2,75 милиона долара. Поставеният под номер 4 Мъри победи Флориан Майер (Германия) с 1:6, 6:1, 6:1 за 96 минути.

23-годишният шотландец започна разконцентрирано и допусна пробив още в първия гейм, след което загуби подаването си още два пъти, а с това и сета. Втората част започна с размяна на пробиви, но в последствие Мъри овладя контрола върху мача и с осем поредни гейма предреши крайния победител.

Така британецът очаква за място на финала победителя от мача между номер 2 в света Новак Джокович (Сърбия) и финалиста на "Ролан Гарос" в последните две години Робин Сьодерлинг (Швеция). Джокович, който няма загуба през този сезон в 34 поредни мача и вече спечели 6 титли, е шампион от надпреварата в Рим през 2008 година.