Световният номер едно - испанецът Рафаел Надал преодоля първото си по-сериозно препятствие по пътя към титлата на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като се наложи с 6:2, 5:7, 7:6, 6:3 над представителя на домакините Сам Куери в четвъртия кръг на мъжката схема.

Победата не дойде толкова лесно, след като Надал се оказа догонващ при 5:6 в геймовете и при 1:1 в сетовете. Испанецът обаче показа как е спечелил титлите на Уимбълдън, Ролан Гарос и Олимпиадата. Той започна да удря по-силно и да излиза по-често на мрежата, което доведе сета до тайбрек. Там с четири поредни точки световният номер едно спечели и си улесни следващите десет гейма до края на мача.

„Беше много трудно. Сам е голям играч със страхотен сервис. Той има чудесно бъдеще”, успя да каже измореният испанец. В следващия кръг Надал излиза срещу друг американец - непоставения Марди Фиш, който за първия си четвъртфинал на турнира отстрани французина Гаел Монфис със 7:5, 6:2, 6:2.

На четвъртфинал ще играе и номер 17 в схемата Хуан Мартин дел Потро от Аржентина, който развали победния ход на японеца Кей Нишикори след победа със 6:3, 6:4, 6:3. Утеха за Нишикори може да бъде фактът, че е първият японски тенисист, който достига до тази фаза в 40-годишната история на турнира в САЩ.

Дел Потро ще срещне номер шест в схемата Анди Мъри от Великобритания, който надви с непредвидена лекота десетия Станислас Вавринка от Швейцария със 6:1, 6:3, 6:3. Двубоят ще е изключително интересен, защото двамата тенисисти имат стара вражда за разрешаване още от турнира в Рим през месец май. Тогава майката на британеца, която подкрепяше сина си от трибуните, е отнесла сериозна обида от Дел Потро, твърди самият Мъри. В последствие Дел Потро едва не уцели Мъри по главата с една топка, а по-късно се оттегли от мача докато водеше в резултата.

„Познавам го от много малък. Не бяхме приятели преди, не е нужно да бъдем и сега. Не съм изненадан, че не се извини, а не ме и интересува особено много”, заяви Мъри.