Аржентинецът Хуан Мартин дел Потро победи рожденика Анди Мъри от Великобритания със 7:6(4), 6:3 и се класира за полуфиналите на тенис турнира за мъже в Мадрид с награден фонд от 3,7 милиона евро. Там поставеният под номер 5 тенисист ще срещне световния номер 2 Роджър Федерер, след като швейцарецът победи Анди Родик.

Номер 1 в ранглистата на АТП Рафаел Надал от Испания също се класира за полуфиналите, след като победи сънародника си Фернандо Вердаско с 6:4, 7:5. За място на финала номер 1 в схемата ще играе срещу сърбина Новак Джокович, който се наложи с 6:4, 6:4 над хърватина Иван Любичич.

Мъри, който в петък навърши 22 години, остави нервите да надделеят в играта му и позволи на Дел Потро да преодолее дефицит от 3 гейма при 5:2 в първия сет. Двамата стигнаха до тайбрек, където великобританецът направи сериозна част от 34-те си непредизвикани грешки.

Дел Потро ще има шанс да прекъсне негативната си серия от четири поредни загуби срещу Федерер, след като записа "една от най-важните" победи в кариерата си.

Надал пък не остави никакви шансове на партньора си за Купа "Дейвис" Вердаско и спечели девета поредна победа срещу него. Тя е и 32-а поредна за испанския тенисист на клей.

Въпреки колебливия си старт при 0:4 в първия сет, лидерът в световната ранглиста изравни до 4:4 със съдействието на Вердаско, който регистрира цели седем двойни грешки.