Олимпийският шампион от Пекин 2008 Рафаел Надал (Испания) отпадна на полуфиналите на турнира по тенис за мъже на Игрите в Рио де Жанейро. 

Надал, който спечели титлата на двойки мъже заедно с Марк Лопес, загуби от бронзовия медалист от Лондон 2012 Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) със 7:5, 4:6, 6:7(5) в драматичен мач, който продължи 3:08 часа. 

Дел Потро ще завоюва медал от втора поредна олимпиада, след като в спора за титлата утре ще срещне защитаващият титлата си Анди Мъри (Великобритания). Надал пък ще спори за бронза с Кей Нишикори. Аржентинецът продължи впечатляващото си представяне в Рио, след като в първия кръг отстрани номер 1 Новак Джокович (Сърбия). 

Надал направи два пробива в първия сет, който спечели, след като взе подаването на съперника си в 11-ия гейм. 
Дел Потро поведе с пробив за 2:1 във втората част, който му беше достатъчен, за да изравни резултата. В третия сет аржентинецът взе подаването на Надал в деветия гейм, но още в следващия загуби своето. 

След това се стигна до тайбрек, в който Дел Потро взе аванс от 5:2 и спечели със 7:5 точки. Дел Потро записа 39 печеливши удари и допусна 43 непредизвикани грешки, а Надал - 29 печеливши удара и 31 грешки.

Олимпийският шампион от Лондон 2012 Анди Мъри (Великобритания) се класира за финала, след като победи петия в схемата Кей Нишикори (Япония) с 6:1, 6:4 за 80 минути. Двукратният шампион от "Уимбълдън" Мъри ще се опита да стане първият тенисист в историята, който защитава титлата си от олимпийски игри./БТА