Представителят на домакините Анди Мъри се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 3 Мъри разби латвиеца Ернестс Гулбис с 6:2, 7:5, 6:3 за 88 минути.

 

22-годишният шотландец, който през миналия сезон достигна до четвъртфиналите, се стреми да стане първият британец с титлата на Уимбълдън след Фред Пери през далечната 1936 година.

 

Той доминираше изцяло срещу Гулбис, като пласира 36 печеливши удара, в това число и 11 аса, а допусна само 5 непредизвикани грешки в цялата среща. Ернестс Гулбис, който беше равностоен само във втория сет, се опита да играе агресивно, но често беше разминаван на мрежата от отличните минаващи удари на съперника си. Латвиецът така е не успя да пробие подаването на Мъри в двубоя и логично отпадна.

 

Британецът пък ще срещне Виктор Тройцки от Сърбия, който се наложи с 6:7(5), 6:0, 1:6, 6:3, 7:5 над испанеца Даниел Химено-Травер.

 

Ветеранът Фабрис Санторо от Франция изигра последния си мач в 14-ото си участие на Уимбълдън. 36-годишният Санторо, който се отказва от тениса в края на сезона, загуби от участващия с уайлд кард бивш номер 1 и шампион от Ролан Гарос през 2003 година Хуан Карлос Фереро от Испания със 7:6(1), 3:6, 4:6, 3:6.

 

„Играх добре в първия час и четвърт, но след това Хуан Карлос доминираше. Той беше по-силен и сервираме много, много добре”, коментира Санторо, който участва в 44-ия си пореден турнир от Големия шлем и в общо рекордния 68-и в кариерата си.

 

Двамата тенисисти показаха атакуваща игра, като Фереро излезе 63 пъти на мрежата, а Санторо - 75. Следващият съперник на испанеца е поставеният под номер 10 Фернандо Гонсалес (Чили), който се справи с 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:4 с Леонардо Майер от Аржентина.