Британецът Анди Мъри спечели турнира по тенис от сериите „Мастърс” в Мадрид с награден фонд 2,27 милиона евро.

Четвъртият в света Мъри победи на финала французина Жил Симон с 6:4, 7:6(6) за 94 минути.

Британецът беше изключително стабилен при собственото си подаване през целия мач. Той наниза 11 аса и не допусна нито една възможност за пробив на съперника си.

21-годишният Мъри взе предимство в първия сет с ранен пробив, което се оказа достатъчно за спечелването на първия сет с 6:4.

Във втората част двубоят беше много равностоен и логично се стигна до тайбрек. В него 23-годишният Симон пропиля два сетбола и допусна обрат от 6:4 до 6:8, което се оказа фатално.

Така Мъри заслужи втора поредна титла от турнирите от сериите „Мастърс” след успеха в Синсинати през август.

Британецът, който е финалист от Откритото първенство на САЩ, записа седма турнирна победа в кариерата си и четвърта през тази година.

С достигането до първия си финал на „Мастърс” турнир 16-ият в света в момента Симон пък от понеделник ще влезе за първи път в кариерата си в топ 10.

Той обаче не успя да стане първият французин с четири турнирни победи в един сезон след Ги Форже през 1991 година. Симон остана с 5 титли, 3 от които са спечелени през тази година.

Той също така не можа да стане първият представител на страната с трофей от турнир „Мастърс” след триумфа на Себастиан Грожан в Париж през 2001 година.