Анди Мъри се извини в емоционално обръщение на своите фенове и цяла Великобритания за решението си да не участва на предстоящия двубой с Узбекистан за Купа Дейвис. Шотландецът игра на тазгодишния US Open, където отпадна рано във втория кръг от испанеца Фернандо Вердаско в четири сета.

31-годишният тенисист се завърна в турнир от Големия шлем за първи път след отпадането му от американеца Сам Куери в пет сета на четвъртфиналите на Уимбълдън през 2017 година. След загубата от Вердаско в Ню Йорк Мъри ще си вземе допълнителна почивка, за да възстанови натовареното си бедро, което го лиши от състезателна игра за почти година.

Трикратният победител в турнири от Големия шлем сподели в профила си в Инстаграм, че Купа Дейвис му е дала някои от най-незабравимите и специални спомени през годините, най-вече през 2015, когато Великобритания печели състезанието за първи път след 1936 година. Британецът изведе отбора до драматичен успех с 3-2 над Австралия в полуфинала през 2015 година, a след това и до купата след триумф с 3-1 срещу Белгия в спора за трофея.

"Това може би е един от последните ми шансове да се състезавам за Великобритания на Купа Дейвис като професионален тенисист, затова намирам това решение за много трудно в емоционален план. Не исках да изляза на корта, когато очевидно не съм все още на 100% физически готов и да разочаровам моите съотборници и цялата страна. Ако не играя отново, искам да благодаря на всички фенове, които ни подкрепяха непрестанно на този велик турнир през годините“.

Великобритания ще бъде и без първата ракета си ракета Кайл Едмънд, който отпадна още в първия кръг на Ю Ес Оупън и страда от тонзилит. От края на този сезон Купа Дейвис е с нов формат, който ще е с 18 отбора. Промяната на практика обезсмисля срещата с Узбекистан, тъй като няма опасност от отпадане от Световната група. /БГНЕС