Бившият номер 1 в света Анди Мъри даде успешен старт на кампанията на Великобритания в новия формат на Купа Дейвис, след като записа трудна победа над 179-ия в света холандец Талон Грикспор с 6-7(7), 6-4, 7-6(5).

Мъри, който в последните месеци прави завръщане на корта след операция за частична смяна на тазобедрената става, имаше много проблеми срещу 23-годишния си съперник, но показа характер и издържливост, за да се пребори за успеха, въпреки че изоставаше с минипробив в решаващия тайбрек.

"Чувствам облекчение, че спечелих. Не мисля, че заслужавах да победя. Борих се много здраво, но той диктуваше повечето разигравания. Също така сервираше невероятно", коментира след успеха британецът.

Във втория мач на сингъл един срещу друг ще се изправят първите ракети на двете страни Дан Еванс и Робин Хаасе, а за мача на двойки са заявени Джейми Мъри и Нийл Скупски срещу Уесли Колхоф и Жан-Жулиен Роже.

Холандците записаха поражение от Казахстан с 1-2 в първия си мач, така че се нуждаят от задължителна победа над Великобритания днес, за да останат в битката за класиране на четвъртфиналите. /БГНЕС