Трикратният шампион Роджър Федерер се класира за полуфиналите на турнира по тенис от сериите Мастърс в Индиън Уелс с награден фонд 4,5 милиона долара.

Поставеният под номер две Федерер победи номер десет Фернандо Вердаско от Испания с 6:3, 7:6 (7:5) за 91 минути. Това е трета поредна победа за швейцареца над Вердаско.

На полуфиналите негов съперник ще бъде четвъртия в схемата Анди Мъри от Великобритания, който се наложи над хърватина Иван Любичич със 7:5, 7:6 (8:6) за повече от два часа игра.

Федерер има три загуби от Мъри, след като загуби финала на Откритото първенство на САЩ преди шест месеца и стана номер две в света.

Шотландецът нанесе загуба на Любичич точно на неговия 30-ти рожден ден. Роджър Федерер пък направи три пробива в първия сет срещу Вердаско, а във втория спаси четири възможности в третия гейм преди да поведе с 3:1. Швейцарецът допусна пробив в осмия гейм и се стигна до тайбрек, който той спечели със 7:5. Това е 13-та победа за сезона за бившия номер едно в света.

„Играх добре сет и половина, но Фернандо е наистина много добър и ме затрудни. Не заслужавах да спечеля втория сет, но съм доволен, че приключих мача в два сета”, каза Федерер, който добави, че очаква тежък мач с Анди Мъри.

Британецът има пет победи и две загуби в срещите си с Федерер и е смятан за един от съперниците, срещу които швейцарецът играе най-трудно.

„Ние се познаваме отлично. Ако искам да го победя, ще трябва да изиграя един от най-добрите си мачове. Трябва да имам добър сервис”, заяви Мъри.