Бившият номер 1 в световния тенис Анди Мъри преодоля с лекота първия кръг на турнира в Нюпорт на трева с награден фонд от 594 950 долара, като се наложи над американеца Сам Куери с 6:2, 6:0 за 54 минути игра. 

"Страхотно е да се върна и да играя отново на този корт след 16 години", каза шотландецът след успеха си. "Много неща се случиха през този период - ожених се, имам четири деца, но съм щастлив пак да съм тук", добави той. 

Мъри подобри серията си на трева през сезона на 6 победи срещу 2 загуби, като последната му бе на полуфинала на турнира в Щутгарт, когато отстъпи пред бъдещия шампион Матео Беретини.

"Беше много ветровито и наистина трудно. Но направихме най-доброто в тези условия", каза още Анди Мъри.

С този успех Мъри се изкачи на седмо място в класирането по победи на тревни кортове със 116 победи срещу 25 загуби, като преди него са само легенди - Роджър Федерер, Дон Макенроу, Новак Джокович, Род Лейвър, Пийт Сампрас и Борис Бекер. 

В следващия кръг Мъри щ есе срещне срещу играещия с "уайлд кард" австралиец Макс Пърсел, който на старта победи французина Адриан Манарино с 6:3, 1:6, 7:5.