Анди Мъри приключи рано-рано участието си на турнира от сериите Мастърс 1000 в Рим, след като отстъпи на представителя на домакините Фабио Фонини в три сета – 4:6, 6:4, 4:6, за близо три часа игра.
 
Шампионът от 2016 в италианската столица започна срещата с много труден сервис гейм, в който се наложи да отразява пет точки за пробив. Фонини, който е 130-и в световната ранглиста и участва с „уайлд кард“ на родна земя, продължи по възходяща и скоро реализира брейка. В шестия гейм италианецът трябваше да отървава кожата и го стори, спасявайки три точки за връщане на пробива. До края на сета той не допусна колебания и поведе..
 
Във втори сет Мъри бе този, който пое контрола върху събитията на корта, дърпайки с два пробива за 4-0. Фонини върна единия от тях, но шотландският му опонент отново проби, за да сервира за изравняване. Тогава обаче 42-ият в света пропусна сетбол, Фонини проби, а след това спаси нови три сетбола и намали на 3-5. Нещо повече – представителят на домакините реализира нов пробив, но се пропука фатално на собствено подаване в десетия гейм и така мачът отиде в трети решителен сет. В него сервиращите доминираха с изключение на решаващия миг в първия гейм, когато Фонини реализира пробив и не погледна повече назад за място във втори кръг.
 
Ветеранът спаси 14 от 18-те точки за пробив пред Мъри, като завърши със значително повече уинъри – 47 на 27, и малко повече непредизвикани грешки от британеца – 22 на 18. В спор за място в трети кръг Фонини ще играе със сърбина Миомир Кецманович, който почива на старта като поставен под номер 30 в основната схема.
 
Междувременно стана ясен противникът на действащия шампион във Вечния град Новак Джокович. Световният номер 1 ще се изправи срещу аржентинеца Томас Мартин Ечевери, който елиминира Лука Ван Аше от Франция в два сета. Ако надвие Ечевери, Джокера може да играе в трети кръг с първата ни ракета Григор Димитров, който стартира срещу Стан Вавринка.