Анди Мъри най-накрая постигна толкова чакания от цяла Великобритания успех в голям финал. Макар че все още няма титла от Големия шлем, шотландецът премаза световния номер 1 Роджър Федерер (Швейцария) в мача за титлата на сингъл в Лондон. С изключително постоянна игра Мъри стигна до крайния успех след 6:1, 6:2 и 6:4.

По този начин представителят на домакините най-вероятно сложи край на надеждата на гения от Берн да се окичи с олимпийско злато на сингъл, тъй като на следващата олимпиада в Рио де Жанейро Федерер вече ще бъде на 34 години.

Освен всичко друго Мъри взе реванш за загубени в четири сета финал на "Уимбълдън" преди няколко месеца на същия Централен корт на "Ол Инглънд Клъб".

Мъри нанесе своя удар със серия от девет поредни гейма, която му позволи да вземе първия сет с 6:2 и да поведе с 5:0 във втория. В третата част шотландецът проби в петия гейм, а при 5:4 реализира три поредни аса, с които затвори мача.

Представителят на домакините беше изключително стабилен на сервис и в разиграванията от крайната линия. Той неутрализира и деветте възможности за пробив на швейцареца. Федерер, който търсеше първо олимпийско злато на сингъл в кариерата си, допусна 31 непредизвикани грешки срещу 17 на съперника си и това оказа голямо влияние върху изхода на двубоя.

Швейцарецът, който е рекордьор със 17 титли от Големия шлем, все пак има олимпийска титла на двойки от Игрите в Пекин 2008.

Бронзът пък отиде при Хуан Мартин дел Потро (Аржентина), който се наложи в малкия финал над Новак Джокович (Сърбия) със 7:5, 6:4.

Крайно класиране на тенис, единично (мъже):

1. Анди Мъри (Великобритания)

2. Роджър Федерер (Швейцария)

3. Хуан Мартин дел Потро (Аржентина)

4. Новак Джокович (Сърбия)