Най-добрият български тенисист – Григор Димитров загуби от испанеца Алейандро Давидович Фокина с 4:6; 7:6, 3:5 в полуфинален сблъсък и пропусна шанса да се класира за финала на Мастърса в Монте Карло.

I СЕТ

Първата точка бе спечелена от Фокина, но Димитров поведе с 30:15 след добра игра от сервис. После прати дълбоко топката в половината на испанеца и стигна до точка за спечелването на откриващия гейм. Последва продължително разиграване, след което Фокина прати топката в мрежата и Григор поведе. Испанецът поведе с 30:0, но българинът с великолепен смач намали изоставането си. Последваха две точки от добър сервис и Фокина изравни.

Григор стартира добре подаването си в третия сет, но последва грешка от слайс, а след това и още една, за да може Фокина да поведе с 30:15. Българинът изравни набързо. Фокина спечели точка за пробив с добра на мрежата и след нова грешка на Димитров, испанецът поведе в резултата. Григор поведе с 30:0 в четвъртия гейм, но Фокина показа отлична игра на сервис и затвърди пробива си.

Българинът изпита леки затруднения при следващото си подаване, но след грешка на Фокина и топка в мрежата намали изоставането си. Григор поведе с 30:0 в шестия гейм, след което последва грешка от форхенд и Фокина се възползва от това. Испанецът отново показа добра игра от линията и обърна резултата. Но и той имаше колебания и сгреши от форхенд, пращайки топката в мрежата, което означаваше равенство. Последва нов отличен сервис на Фокина и испанецът увеличи преднината си.

Димитров не изпита затруднения на сервис при следващото си подаване и дръбна набързо с 40:0. Ас номер 2 на испанеца в деветия гейм изравни резултата, а после спечели трудно разиграване, при което нямаше преимущество, но контрира отлично с форхенд по диагонала. Бекхенд в аут на Гришо направи цифровото съотношение 3:5. Българинът записа и гейм на нула за 4:5, като Фокина може би бе съсредоточил мислите си върху следващия решаващ момент за него, тъй като му предстоеше да сервира за сета. Испанецът стигна до точка за спечелване на сета след грешка на Димитров от форхенд, след което взе категорично подаването си и поведе в резултата.

II СЕТ

В първия гейм на втората част невероятна защита по ширината на корта на Фокина му позволи да дочака грешка и да вкара гейма в дюс, след което все пак Димитров се справи да вземе следващите две точки чрез форхенда си. Неточност от задната страна на ракетата на световния номер 45 обаче го постави под напрежение в резултата при 15-30 и българинът атакува с дълбок ретур и последвал форхенд по правата за двоен брейк-бол. Фокина сбърка и форхенд, което направи пробивът факт още при първата възможност за 2:0.

Григор изпита затруднения на сервис в третия гейм и след сгрешен бекхенд зад основната линия се стигна до равенство 40:40. Фокина се възползва от дадената му възможност за пробив и намали изоставането си. Пресилен бекхенд-слайс даде аванс на испанеца от 30-15 в следващия гейм, само че в следващото разиграване българинът беше перфектен и дочака неточност за 30-30. Сервис-мрежа на Фокина му даде преимущество за 40-30, а после негов феноменален бекхенд над най-високата част на филето приключи гейма - 2:2.

Димитров показа колеба на свой сервис и позволи на Фокина да достигне до точка за пробив, след което последва нова грешка на българина и испанецът спечели трети пореден гейм. Григор не изпита затруднения на свой сервис и намали изоставането си. Испанецът също нямаше никакъв проблем да си вземе подаването, и то на нула, благодарение на три неточности от Димитров - 3:5. два сервиса направиха задачата на българина лесна за намаляване на резултата на 4:5, но все пак всичко опираше до това да направи пробив при последния си шанс за това.

Българинът се възползва от грешките от сервис на Фокина в десетия гейм и върна пробива, запазвайки шансовете си в мача. Димитров успя да спечели подаването си и затвърди пробива. Григор сбърка подсечен бекхенд, а испанецът пласира форхенд-уинър по правата. За съжаление, сервисите бяха безупречни и още с тях световният номер 45 контролираше кратките последвали разигравания, които доведоха до тайбрек. В него до 2-2 се стигна след спечелен от Димитров дуел по диагоналите с обратните удари, а за 3-2 бе ред на топ тенисиста ни да спечели изтощително разиграване и да дочака неточност от съперника. Първият мини-пробив бе в актива на Гришо за 4-2, след като изтормози опонента си с няколко бекхенд-слайса и провокира пресилване. Фокина явно беше много изнервен и прати нов бекхенд далеч в аут за 5-2, което означаваше, че Григор има два сервиса за спечелване на сета. Първият се оказа невърнат по диагонала в полето за предимство и осигури четири сетбола, още първият от които беше материализиран с перфектен форхенд по правата - 7:6.

III СЕТ

Третата част оспорвано и се стигна до равенство 40:40, след което Димитров получи точка за пробив още в първия гейм и се възползва от възможността, за да поведе. Григор пое инициативата още с първия си сервис и добави отличен бекхенд по диагонала за 15-0, а после систематично атакуваше тази страна на съперника си и дочака неточност за 30-0. Въпреки че Фокина имаше нов голям късмет със закачане на линията, Димитров го бомбардира с форхенд-уинър по правата и добави ас по диагонала в полето за предимство за 2:0.

Третият гейм бе изключително оспорван и на няколко пъти Димитров имаше възможност за нов пробив, но в крайна сметка Фокина спечели. Испанецът викна физиотерапевта за медицински таймаут, а след него Григор направи две поредни непредизвикани грешки за 0-30, показвайки, че вероятно е леко разконцентриран. Невърнат сервис помогна в този важен момент за 15-30, а страхотна защита и дълбоки форхенди от страна на Фокина го изведоха до неочакван двоен брейк-бол. С двойна грешка авансът на българина беше неутрализиран - 2:2

Испанецът успя да спечели подаването си и излезе напред в резултата. За съжаление Григор допусна пробив в шестия гейм, след като не сервира добре при подаването си и даде шанс на Фокина да увеличи аванса си. Фокина натисна много по диагоналите и разходи опонента си, провокирайки грешка, след което пък поредният му сервис на линията спомогна за 40-30. Форхенд в мрежата на Димитров направи резултата 2:5. Българинът взе подаването си, но в следващия гейм Фокина сервираше за мача.

Фокина си заслужи троен мачбол с нов удар по правата с предната страна на ракетата си, но бе притиснат с два поредни бекхенда от Гришо и пресили своя, за да стане 40-15. С ас по диагонала в полето за равенство Фокина спечели битката с 4:6, 7:6(2), 3:6 за 2 часа и 44 минути игра.