Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, не успя да спечели трофей №10 в своята кариера, след като допусна загуба в два сета във финала в Марсилия срещу местния представител Юго Юмбер (4:6, 3:6). Роденият в Метц тенисист стигна до успеха за малко под час и половина, а за съжаление в хода на срещата очевидно се видя, че умората у Григор след зрелищния полуфинал с Карен Хачанов в съботната вечер е оказала фактор, гарнирано с липсата на оптимално възстановяване.

Иначе, първият сет се движеше по график и за двамата, които уверено печелиха своите подавания до 5:4 за Юмбер, когато французинът спечели при началния удар на Гришо и затвори частта. Вторият сет започна по сходен начин за опонента на българина, който спечели подаването на българина и така водеше до края на срещата.

Григор Димитров vs Юго Юмбер

източник: sofascore.com

СЕТ I

Юго Юмбер спечели жребия и избра да сервира, като го стори безупречно в първия си гейм, след като не даде особени шансове на българския тенисист. Григор отговори подобаващо на своя съперник и бързо дръпна до 30:0, като реализира особено красива комбинация при втория си сервис, завършвайки с бекхенд-уинър по правата. С хубав апроуч пък българинът изравни резултата в южна Франция. Поставеният под №4 французин сервира повторно отлично не остави възможност за пробив пред Гришо.

Българският атлет също продължи с доминантното си представяне при сервис. При 30:0 Юмбер постави Гришо в кофти ситуация, ала българинът с отличен бекхенд по правата елиминира съпротивата на съперника, след което затвори гейма в своя полза. Юмбер затвърди представянето си във финала и спечели третата част, затваряйки я на 15. Димитров също спечели третото свое подаване на 15.

Юмбер "изхвърляше" Григор при посрещането му, след като нанесе няколко кик-удара от началния си такъв. Това му спомогна да направи 40:15 бързо, след което сбъркан бекхенд по правата от българина направи резултата 4:3 за Юмбер без пробиви. Димитров трябваше да се постарае повече в осмия гейм, след като силен форхенд усложни ситуацията около българина, за да може Юмбер да поведе с 30:15. Последва добър сервис от българина, а Юмбер сбърка за 30:30, след което българинът стигна до 40:30, за да продължи с агресивното сервиране в срещата.

Юмбер направи двойна грешка за 15:15, но след това реагира с отличен бекхенд-слайс. С два отлични сервиса по правата французинът направи 5:4. Григор направи две поредни комбинации, които заличиха пасива му от 0:15, след като при втората предизвика Юмбер да дойде до мрежата, след което последва смаш. Роденият в Метц тенисист отговори с отличен ретур в краката на Григор за 30:30, но сгрешен форхенд от него даде аванс на българина. Първото равенство в мача дойде в десетия гейм, след като Юмбер не даде на Гришо да затвори подаването си. Умбер действа много агресивно при форхенд, но прибърза и прати топката встрани. Българинът продължи с първата си двойна грешка за второ равенство. Юмбер остана търпелив, което му даде възможност да стигне до сетбол и възможност за пробив. Димитров "отговори" с отличен сервис и неутрализира шанса пред Юмбер. С перфектн бекхенд по диагонала Юмбер стигна до втори сетбол, след което затвори сета - 6:4.

СЕТ II

Григор Димитров стартира много добре втората част и успя да стигне до първа точка за пробив още на стартта на втория сет. Юмбер обаче отговори с фантастичен сервис и изравни за 40:40. В този гейм Гришо получи втора възможност за пробив, но сгрешен форхенд от основната линия изравни за пореден път резултата. Юмбер не допусна пробив, което беше решително за него в тази част и откри сета със спечелен гейм. 

Юмбер стигна до две точки за пробив, но първата беше неутрализирана с успешна игра от Григор на мрежата. При втората обаче българинът сбърка бекхенд по правата и Юго Юмбер завоюва четвърти пореден гейм в мача. Григор започна умело третия гейм във втория сет и стигна до 15:30, след което имаше отличен шанс да увеличи своя аванс, но волето му от мрежата спря в нея. След това Юмбер игра с няколко форхенда, които бяха сполучливи за 40:30 и после затвори частта - 3:0. Димитров бързо направи 40:0 при своето подаване и изглеждаше близо до това да преустанови серията от Юмбер, който намери начин да изравни до 40:40. Все пак Григор атакува мощно през средата на корта и взе превес, след което направи 1:3.

Юго Юмбер спечели следващия гейм на 0. Григор се отпусна в играта си и за втори пореден път спечели своето подаване. Французинът обаче продължи да разчита на безупречния си в неделния ден сервис и направи 5:2 във втория сет. Българинът успя да спечели осмия гейм в сета, за да очаква да посреща решителния гейм.