Тазгодишното издание на Toray Pan Pacific Open в Токио няма да се проведе, съобщиха организаторите на турнира. Решението бе потвърдено и от WTA.

„Изпълнителният комитет, съвместно с ръководството на WTA, разгледа множество възможни варианти за провеждането на турнира, включително и мачове без публика. За съжаление стигнахме до заключението, че отмяната на турнира е най-доброто решение и е в интерес на опазване на общественото здраве, особено на фона на опасенията за предстоящо избухване на втора вълна на заразата от Covid-19 в Япония“ гласи изявлението на организаторите.

До момента заразените в Япония са доста по-малко, отколкото в повечето страни по света, но внезапният ръст на регистрирани случаи през миналата седмица е разтревожил сериозно местните власти. Множество здравни експерти изразиха притесненията си, че страната е изправена пред втора вълна на заразата.

Toray Pan Pacific Open трябваше да се проведе от 2 до 7 ноември. Другият японски турнир от календара на WTA, Hana-cupid Japan Women’s Open в Хирошима, също бе отменен.

Пред Евроспорт организаторите на турнира в Токио споделиха още, че предстои обсъждане за определянето на дата и място за провеждането на следващото издание на надпреварата.

„Това решение е много разочароващо не само за играчите, които идват тук от всички краища на света, но и за всички фенове на тениса в Япония и близките страни“ коментираха те.

Миналогодишното издание на турнира бе спечелено от местната любимка Наоми Осака, чиито триумф хвърли в екстаз феновете в родината ѝ.

Отмяната на Toray Pan Pacific Open идва само няколко дни след новината, че тазгодишните турнири на ATP и WTA в Китай също няма да се състоят.