Българската звезда Григор Димитров не срещна особени затруднения в първия си мач на турнира в Делрей Бийч, Флорида. Нашето момче взе набързо скалпа на израелеца Дуди Села и го съсипа за малко повече от час с 2:0 сета (6:4, 6:2). 

Този мач започна около четири часа по-късно от очакваното, защото времето в курорта беше много лошо. Заради проливния дъжд, двубоят и загрявката му се забавиха, което обаче не изнерви Димитров. 

Вятърът го затрудни в началото и това позволи на Села да натрупа няколко гейма на сметката си. Но Гришо показа класа, след като първо не допускаше колебания на свой сервис и после изчака шанса си при подаването на израелеца. 

Той получи възможност да пробие в седмия гейм на първата част. Тогава притесненият Села направи двойна грешка при точка за пробив на българина и му подари подаването си. След това Гришо го затвърди на свой сервис. 

В крайна сметка, след два пропилени сетбола в деветия гейм и още два в десетия, в крайна сметка при петия шанс да запише сета на своя сметка, Димитров го стори и поведе с 6:4. С това поведе с 1:0, а и интригата сякаш приключи. 

Във втората част нашето момче почна да прегазва съперника си от самото начало. Той взе два ранни пробива и при 5:1 все пак позволи на съперника си да запише още един гейм на своя сметка. 

Но на свое подаване в осмия гейм той реализира втория си мачбол и показа кой е господарят на корта в този мач. Така в следващия кръг той ще чака победителя от мача между Дамир Джумхур и Рикардас Беранкис. 


МАЧЪТ НА ЖИВО:

Стартът в Делрей Бийч се отлага за неопределен срок заради лошото време и дъжда. Във Флорида чакат да спре дъждът, за да стартира и самият мач. 

Очаква се мачът да започне около 21:30 часа българско време след загрявката на двамата. 

20:30 часа: Лоши новини от Флорида. Пак заваля дъжд, а организаторите не казват кога ще започне мачът на Григор. Остава ни само да чакаме...

21:30 часа: Дъждът вече спря, но тепърва кортовете трябва да бъдат подсушени, а и не е ясно какво ще решат организаторите - да се довърши мачът на двойки или да се даде началото на мача на Григор и Села. 

21:52 часа: Дъждът спря, кортът е подсушен, въпросът е кога ще излязат тенисистите за загрявка. 

22:05 часа: Организаторите обявиха, че първо ще се доиграе мачът на двойки, а не да започне мачът на сингъл. 

22:38 часа: Засега организаторите са обявили за начален час 23:00. Предстои да разберем дали ще е така, или ще се наложи още малко изчакване. 

22:55 часа: Свърши мачът на двойки, който предхождаше мача между Григор и Села. По програма, след кратка загрявка, двамата ще стартират около 23:10 часа българско време. 

 

Мачът вече започна! Ето и развитието му на живо!

0:1 - Дуди Села спечели първия гейм с бърз сервис-гейм на своя сметка. Той дори не даде точка на Гришо, като реализира четири бързи точки от сервис. След това мачът пак беше прекратен за кратко за подсушаване на корта, но беше подновен бързо. 

1:1 - Леки колебания в подаванията на Гришо, но само защото вятърът беше срещу него. Все пак нашето момче го взе на 30. 

1:2 - Дуди Села води с 2:1 гейма, но след много мъки! Израелецът трябваше да спасява една точка за пробив на българското момче, но се справи и след много затруднения все пак взе подаването си, за да поведе в резултата. 

2:2 - Григор пак изравни резултата в геймовете. И отново вятърът му създаде проблеми при пласирането на сервиса. Но Гришо, подобно и на първия си сервис-гейм, взе частта на 30. 

2:3 - Дуди Села отново взима подаването си на нула. Той пласира няколко много хубави сервиса, а и времето беше с него, за да дръпне в резултата в геймовете. 

3:3 - Гришо е безкомпромисен! Взе подаването си на нула, като почти нямаше колебания при ударите си!

4:3 - Димитров проби! Той получи втората си възможност за пробив в мача и това притесни Села, който направи двойна грешка и подари гейма на нашето момче!

5:3 - Гришо затвърди пробива! Той не остави абсолютно никакви шансове на Села, като го би на нула. В този гейм той спечели и най-дългото разиграване в момента, в което двамата си размениха 24 удара. 

5:4 - Села спаси кожата в този гейм. Григор имаше два сетбола, но с уникален малшанс ги пропусна и двата пъти. Израелецът буквално се измъкна и ще се играе и десети гейм в тази част. 

6:4 - Григор поведе с 1:0 сета. Той реализира едва петия си сетбол, след като пропиля още два, този път на свое подаване. Но в решителния момент той показа здрави нерви и в петия си опит поведе с 6:4 и 1:0. 

ВТОРИ СЕТ:

1:0 - Гришо повежда с пробив! Той взе подаването на Села, след като получи две възможности за това. При втората той беше безкомпромисен и се възползва от грешката на израелеца, за да поведе. 

2:0 - Гришо затвърди пробива! Той тръгна с двойна грешка, но после нямаше проблеми и поведе с 2:0. 

2:1 - Дуди Села върна един гейм. Той направи силно подаване и този път заслужи похвалите с представянето си и не остави шансове на Гришо. 

3:1 - Гришо обаче не се колеба и бързо отговори с мощен сервис-гейм. Нашето момче не остави никакви шансове на Дуди Села и поведе с 3:1 гейма, като победи на нула. 

4:1 - Втори пробив за Гришо в този сет! Той получи шанс за пробив след двойна грешка на Села и при първия шанс да го направи, не се поколеба и дръпна с 4:1. Засега всичко върви перфектно за него!

5:1 - Гришо мачка съперника си! Той съсипа Села с хубави сервиси и поведе с 5:1! Българинът е много близо до победата. 

5:2 - Дуди Села засега се спасява. Той взе сервис-гейма си на 15, но пък точката за Гришо беше много зрелищна. Все пак - 5:2 и Димитров ще сервира за мача. 

6:2 - Гришо смачка Дуди Села, след като реализира втория си мачбол и се класира за втория кръг.