Григор Димитров, поставен под номер четири в основната схема, отпадна на четвъртфиналите на турнира от сериите АТП 250 в швейцарския град Женева, след като отстъпи на уругваеца Пабло Куевас с 6:7(3), 3:6. Така първата ракета на България заслужи 45 точки за световната ранглиста и 14 хиляди долара от наградния фонд.

Димитров и Куевас, 106-и в света, не сгрешиха на собствен сервис до тайбрека, в който обаче българинът загуби четири поредни подавания и отстъпи на три точки. Уругваецът спечели единствения пробив в мача за 2:0 във втория сет и го защити в третия гейм, след което спечели победата с втория си мачбол за 6:3.

Димитров, който отстъпи в рамките на час и 33 минути, спечели само 44 процента от разиграванията на втори сервис и допусна две двойни грешки срещу нито една за Куевас.

Всичко най-интересно от Димитров - Куевас ще може да проследите на живо в Gong.bg, а срещата се очаква да започне около 20,30 часа.

Сет 2:

3:6, гейм, сет и мач за Пабло Куевас! Григор Димитров е аут от турнира в Женева.

3:5 След добра и умела игра от българина, то Димитров успя да се измъкне от трудната ситуация, в която го постави Куевас и върна един гейм.

2:5 Куевас взе предимството в този гейм и е само на един от затварянето на мача.

2:4 Гейм за Григор Димитров срещу Куевас.

1:4 – Радостта на българина обаче не трая дълго, тъй като Куевас за пореден път спечели подаването си на нула и възстанови разликата от три гейма при 4-1.

1:3 – Впоследствие сервисът на Димитров отново заработи и това му позволи да открие актива си в сета и да намали резултата.

0:3 – Куевас продължи да владее инициативата и поведе с 40-15 в третия гейм, но Гришо успя да излезе от трудната ситуация и да изравни резултата. Българинът отново показа липса на концентрация и не се възползва от възможностите си, като това позволи на Куевас да удължи силната си серия и да се оттегли с комфортна преднина от 3-0 на почивката.

0:2 – Пробив, Куевас – Вторият гейм премина по сходен начин – Димитров поведе с 30-15, но след това пропусна първата двойна грешка в мача и позволи на Куевас да изравни. Уругваецът се възползва максимално от колебанието в играта на първата ни ракета и обърна резултата, след което световният №20 допусна непредизвикана грешка и така Куевас удвои преднината си.

0:1 – Куевас почна да играе още по-агресивнои това му помогна да спечели откриващия гейм на втората част, след като осъществи обрат от 15-30.

Сет 1:

Тайбрек и сет за Куевас: Григор взе подаването си, но при последвалото разиграване Куевас "намери линията" и изравни - 1:1. Сбъркан ретур от българина и резултатът стана 2:1 за Куевас. Григор търпеливо си отвори корта и получи възможност за атака по правата, направи я, но прати топката - аут 1:3 за Куевас и минипробив. Уругваецът взе и двете точки при сервиса на Гришо и той взе солиден аванс. Григор принуди Куевас да сбърка и българинът върна единия минипробив - 2:4. Григор изигра изумително ретур с приплъзване и с изключителен удар върна двата минипробива - 3:4. Григор Димитров направи комбинация, но ударът му по правата отиде аут - 3:5. Още един форхенд в аут от Гришо, който с ярост строши ракетата си в корта. Oще една непердизвикана грешка от българина и той дари сета на Куевас.

6:6 Куевас прати мача в заслужен тайбрек.

6:5 Сервис-гейм от Григор, който е сходен на предишните му. Подаванията му бяха отлични, но при сервисите на Куевас българинът изпитва затруднения.

5:5 Димитров направи два магнетични ретура при подаването на съперника си, който обаче наложи волята си и изравни резултата на клей корта.

5:4 Григор Димитров не остави никакви съмнения при своето подаване и Пабло Куевас ще сервира за оставането си в сета.

4:4 Светкавичен отговор от Куевас, който на свой ред наказа разпиляната игра на Гришо в този гейм.

4:3 Григор продължи с доброто си представяне при началния си удар и отново поведе на съперника, който допусна редица непредизвикани грешки, преди да седнат двамата за почивка в Женева.

3:3 Безупречен гейм за Куевас при неговото подаване. Уругваецът използва разнообразна техника зад основната линия, а ударите му бяха неспасяеми за родния тенисист.

3:2 На бърза ръка Григор поведе в петия гейм, а при 30:15 Куевас отигра слабо бекхенд по диагонала. Дойде и нова грешка, този път от Григор, след като форхендът му по правата отлетя аут. Последва колеблив сервис от българина, а Куевас отвърна с бриялнтен ретур, което разбалансира българина и резултатът стана 40:40. Остротата в съперника на Гришо продължи и Димитров стигна до първа възможност за пробив, но в негов ущърб. Гришо отправи страхотен сервис по диагонала, което принуди Куевас да се изтегли и ретурът му отлетя аут. Втори брейкбол за уругваеца пък също бе отразен от нашия атлет. Все пак Григор мина през изпитанието и взе сервис-гейма си.

2:2 Куевас използва варираща игра по двата края на корта и принуди Григор да сбърка. Последва грешен ретур от българина за 0:30, след което Куевас стигна до 0:40, след което той си затвори гейма.

2:1 Солидното представяне от българина при сервирането продължи и той отново спечели подаването си преди първата по-дълга почивка в срещата между двамата атлети.

1:1 Григор започна добре при подаването на Куевас и го затрудни, стигайки до 30:30, но уругваецът вдигна темпото в края на гейма и си спечели сервис-гейма.

1:0 Прекрасен сервис-гейм от българина, който с лекота го затвори, а съперникът му не записа точка в дебютното разиграване в красивия швейцарски град.