Григор Димитров загуби по изключително драматичен начин от Холгер Руне в три сета - 6:7 (9:11), 6:3, 6:7 (2:6) в уникален осминафинален мач от турнира по тенис в Монте Карло, продължил 3 часа и 30 минути. Това бе първи двубой между двамата тенисисти на червени кортове. Григор Димитров и Холгер Руне излизязоха за втори път през този ден на корта в битка за място на четвъртфиналите в Монте Карло. Двамата играха финал в Бризбейн тази година, когато българинът спечели първата и титла от 2017 година насам.

Първият сет бе спечелен от Холгер Руне след час и 30 минути игра. Датчанинът направи пробив в седмия гейм, после резултатът стана 5:3 за него. Но тогава Григор Димитров спечели три поредни гейма, изравни пробивите, за да обърне развоя на мача. Стигна се до тайбрек, който бе изключително драматичен. И двамата имаха достатъчно възможности за затваряне на сета, но не се възползва, а накрая късметът се усмихна на Руне при петата възможност. Удар на Григор Димитров по правата се отклони от мрежата и излезе аут. Руне взе първия сет след час и 30 минути игра.

Вторият сет мина при убедително предимство на Григор Димитров. Той взе първите две точки, стигна и до възможност за пробив, която реализира и поведе с 1:0. Отговорът на Руне бе да повика физиотерапевт на корта. Григор Димитров поиска обяснение защо сега бе дадено разрешение за прекъсването, а не се изчака до третия гейм, когато е почивката. След това българинът затвърди пробива и поведе с 2:0. Сетът завърши с нов пробив на Григор Димитров, а Руне използва твърде много къси топки, които обаче не му донесоха успех. 

В третия сет не се стигна до пробив, двамата печелеха подаванията си като постепенно Руне подобряваше ударите си и добави много мощ в тях. В тайбрека обаче датчанинът бе изключително убедителен и го спечели с 6:2. Двубоят лесно може да бъде наречен тенис класика, а срещата продължи три часа и половина. 

Поведението на Холгер Руне бе наречена от доста специалисти срамна, заради прекъсването на играта. Григор Димитров се поддаде на провокациите и в крайна сметка се оказа потърпевш в мача. 

Ето как се развива срещата:

Добро начало за Григор Димитров! Българинът поведе с 1:0, демонстрирайки добре насочен сервис. Хубава къса топка на Руне сложи началото на втория гейм и в последствие резултатът бе изравнен. И двамата взеха подаването си. Третият гейм се завърза, стигна се до равенство след 40:40 на два пъти, но Григор Димитров приключи гейма с чудесен сервис, който изхвърли от корта Руне и след това завършекът бе лесен - 2:1.

Григор Димитров на два пъти повтори "По-спокойно, по-спокойно" при сядането си на стола на почивката след това. Страхотно движение на Руне към мрежата, след като Григор Димитров изигра къса топка в началото на четвъртия гейм, а след това датчанинът спечели подаването си с добра комбинация от къса топка и прехвърлящ удар, които бяха аплодирани и от българина. А в петия гейм той демонстрира качеството са сервиса си. При 30:15 топката намери мрежата при ретура на Руне, но след това реакцията на Григор може да ес опише като гениална - къса топка към ъгъла на полето. След това се справи с фантастичен ретур на Руне и резултатът стана 3:2. 

Преди шестия гейм Руне бе загубил само една точка на свой сервис в мача, но Григор Димитров взе три поредни и стигна до първа възможност за пробив. Именно в това разиграване българинът стигна късно до една топка, извади я аут, но пък направи атракция за зрителите, сядайки точно пред тях, над рекламните пана. Имаше и втора възможност за пробив, която отново бе загубена от Григор Димитров. В крайна сметка датчанинът пак изравни - 3:3.

Пробив за Руне! В седмия гейм Руне имаше три възможности за пробив, като последната бе реализирана за 4:3. Последваха два аса на датчанина, но Григор Димитров демонстрира няколко страхотни удара в разиграването при 0:30. Печеливш бакхенд по правата на Руне и още един отличен сервис му помогнаха да си вземе подаването с новите топки и 5:3 за него. Последва агресивен гейм за българина, взет на нула и резултатът стана 4:5.

Григор изравни за 5:5! Руне сервира за първия сет и започна с успешна къса топка. Правеше впечатление, че той ги използва ефективно и имаше 4 успешни до началото на 10-ия гейм в мача. Григор даде битка, поведе с 30:15, последва двойна грешка на датчанина и две възможности за пробив в ключов момент от сета и мача. Григор се възползва от втората, за да изравни резултата в сета - 5:5. А веднага след това дойде и леко взет гейм на нула при подаване на българина - 6:5. Играта се обърна, Руне трябваше да сервира, за да остане в сета. Изигра го нервно, но все пак го спечели и се стигна до тайбрек.

Драматичен тайбрек в първия сет! Три минипробива в началото дадоха аванс на Григор Димитров, а после той поведе с 3:1 после, печелейки първата точка от сервиращия в тайбрека, само за да видим добър удар по диагонала на Руне за 2:3. Излизане на мрежата за датчанина и 3:3, двамата смениха полетата. Минипробивите бяха норма в тайбркеа, последваха още три за 5:4 в полза на Руне, а след това той си взе подаването и стигна до два сетбола. И двата бяха спасени от Григор, като вторият бе с удар по диагонала, попаднал на линията - 6:6 са точките, пак смяна на полетата. Руне отново стигна до сетбол, при който българинът демонстрира изключителноразнообразни удари и успя да изравни за 7:7. Излизането на мрежата при следващото разиграване бе завършено ужасно от Руне и Димитров получи първи сетбол, който не бе реализиран. Мина се през 9:9, трета смяна на полетата, а Руне спореше със съдията продължително за това кой отпечатък трябва да се вземе предвид. В крайна сметка късметът се намеси, удар на Григор Димитров по правата се отклони от мрежата и излезе аут.

Руне взе първия сет след час и 30 минути игра

Втори сет

Пробив за Гришо! Григор започна добре втория сет, взе първите две точки, стигна и до възможност за пробив, която българинът реализира и поведе с 1:0. Отговорът на Руне бе да повика физиотерапевт на корта. Григор Димитров поиска обяснение защо сега бе дадено разрешение за прекъсването, а не се изчака до третия гейм, когато е почивката. След това българинът затвърди пробива и поведе с 2:0. Последва гейм за Руне на нула и 2:1.

Малко по-трудно Григор взе четвъртия гейм. В последната точка комбинацията бекхенд по диагонала и после по правата бе чудесна. Странно начало на следващата част. Две поредни къси топки пробва Руне, Григор ги достигна, но при повдигането на един прехвърлящ удар слънцето попречи на българина да завърши. Прави впечатление желанието на датчанина прави всичко възможно, за да скъси разиграванията. В крайна сметка Руне измъкна гейма. Много агресивна бе позицията на датчанина при ретур на втори сервис от страна на Григор, но това не му помогна и българинът поведе с 4:2. Късите топки от Руне не вършеха много работа, Григор се нагласи към този прийом, в седмия гейм на втория сет поведе с 30:0. Изглеждаше сякаш Руне има проблем с бекхенда си, заради болките в рамото. Стигна се до 40:40, но не и до пробив - 4:3 за Гришо.

В осмия гейм видяхме уникално атрактивно отиграване на Григор с удар зад гърба при ретур на Руне. Това вдигна публиката на крака, а българинът поведе с 30:0 и след това бе спечелен гейма, за да се стигне до 5:3. В следващия гейм Григор стигна до две точки заспечелване на сета и реализира още първата - 1:1 сета. 

Трети сет

Първият сервис на Григор Димитров продължаваше да не бъде с него, дори българинът си повтори на глас думите "първия сервис", но въпреки това си взе гейма - 1:0 в третия сет. Чудесно начало на втория гем за българина, ретур по правата от бекхенд и после печеливш удар. Това даде тон за играта на българина и той се добра до точка за пробив. При разиграване правата бе освободена, но Гришо не успя да я използва. Руне си взе гейма и резултатът бе изравнен - 1:1. Димитров се справи с подаването, направи 2:1, като три от точките бяха в следствие на добре изпълнен първи сервис, което би била чудесна тенденция, ако се запази в останалата част от мача. Последва ново равенство - 2:2 гейма. Третият сет вървеше без пробив. Руне се добра до точка за пробив. Само че сервисът в тялото на датчанина изравни резултата, а после българинът стигна до успеха - 3:2.

В следващия гейм точкатата за 15:15 бе страхотна като и двамата използваха много техника при ударите си около мрежата.  Стигна се до равенство 40:40, но Руне направи невероятен сервис по правата за да има предимство, а след това и да изравни - 3:3. Сетът продължаваше без пробив, а Григор Димитров си взе подаването на нула. Слънцето изчезна от корта. Геймовете започнаха да вървят бързо, започна да се отразява умората от второто излизане на корта за деня на двамата тенисисти. Те доиграха мачовете си от вчера преди да започнат този двубой. 

Руне натисна в началото на деветия гейм и поведе с 30:0. Последва отличен сервис на българина в труден момент, а след това феноменална къса топка, за да изравни. В този момент вече не изглеждаше рамото на датчанина да му създава проблеми. Двамата си взеха подаванията и си стигна до равенство 5:5.

Великолепна комбинация сечен бекхенд по диагонала и печеливш удар по правата даде началото на 11-ия гейм в третия сет. 191 километра в час на първи сервис за Григор добави към аванса му. След това обаче се стигна до две точки в полза на датчанина, но Григор поведе с 6:5. Една и съща комбинация даде три поредни точки на Руне, но Григор изравни, като завърши точката за 40:40 по невероятно хладнокръвен начин. Вместо да заложи на силата при смача, просто пусна топката към обратната страна на движението на Руне. После невероятен ретур и тичане до мрежата за Гришо, който стигна до мачбол след над 3 часа тенис. Руне два сервиса си върна предимството. Размяна на удари от бекхенд на двамата завърши с успех на българина. Последва втори мачбол за Григор Димитров, но ретурът бе къс и Руне се възползва. Атмосферата все повече заплиличваше на футболен двубой със скандирания от публиката в подкрепа на всеки от тенисистите.

Мачът влезе в тейбрек на третия сет.    

Руне стартира много агресивно още от ретура на първата точка и направи минипробив, а после си взе и двете точки на сервис. Намеси се и съдбата, топката рикошира в мрежата и излъга Григор, което даде аванс от 4 точки на датчанина. В тайбрека Руне сервираше невероятно и завършваше точките с втория си удар. 

В крайна сметка датчанинът стигна до драматична победа в три сета.