Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигря фантастичен двубой, но не успя да се класира за финала на турнира на твърди кортове в Сан Диего (САЩ). Хасковлията преклони глава пред 10-ия в света Каспер Рууд (Норвегия) с 4:6, 6:4, 4:6 за два часа и половина игра.

По този начин Гришо пропусната възможността да играе на първи финал от Ротердам 2018-а година насам, когато загуби от Роджър Федерер. Българинът обаче може да бъде горд със себе си, след като изнесе много силна продукция на корта. Като цяло полуфиналът беше наслада за окото, след като и двамата показаха изумителен тенис.

Рууд пък за първи път в кариерата си стигна до мач за трофей на открити твърди кортове и ще се опита да спечели пета купа за 2021-а година, след като взе предишните 4 на клей.

"Срещу Григор трябва да играеш добре от всички ъгли на корта, защото той може да прави печеливши удари отвсякъде. Той е един от най-трудните съперници в Тура и притежава всички възможни удари. Опитах се да се задържа в мача и успях да спечеля няколко важни точки, които ми донесоха победата. Мачът бе на високо ниво от първата до последната точка. Радвам се, че се класирах за първия си финал на твърди кортове", коментира Рууд, след като записа 46-та си победа от началото на сезона.

За Григор това беше първо класиране на полуфиналите през този сезон и след прекрасната си игр сега той ще се насочи с оптимизъм за предстоящия турнир от сериите „Мастърс“ в Индиън Уелс (САЩ). От следващата седмица той ще се изкачи и с една позиция в световната ранглиста до 28-о място.

Gulliver/GettyImages
37 снимки


ПЪРВИ СЕТ (4:6):

Мачът започна добре за Григор Димитров, който направи ранен пробив, за да поведе с 2:0. Рууд обаче веднага върна пробива. Последва равностойна игра, при която всеки печелеше своето подаване.

Решителният момент в първия сет дойде в деветия гейм, когато норвежецът направи още един пробив, а след това спечели собствения си сервис-гейм, за да поведе в резултата на мача – 6:4.


ВТОРИ СЕТ (6:4):

Втората част започна с по един спечелен сервис-гейм и от двамата. След това обаче Каспер Рууд направи пробив и дръпна с 2:1 , но Григор Димитров светкавично върна брейка при подаването си - 2:2.

Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове. Така се стигна до десетия гейм, където Гришо направи пробив още при първата си възможност, с което спечели частта с 6:4 и резултатът в сетовете беше изравнен.


ТРЕТИ СЕТ

Решителната част на двубоя започна предложи много драма, но и много класен тенис. Двамата си разделиха по два пробива в рамките на първите четири гейма. Рууд пробиваше на два пъти, но Григор не позволи на съперника си да се откъсне и веднага връщаше брейка – 1:1 и след това 2:2.

Решителен се оказа пробива при в подаването на Григор в седмия гейм, който Рууд осъществи, за да поведе с 4:3. След това той успя да запази аванса си, като в нито един момент не позволи на българския тенисист да се доближи до възможност за пробив.

По този начин Каспер Рууд приключи сета с 6:4 още при първия си мачбол, а с това и мача. На финала в понеделник сутрин той ще спори за трофея с Камерън Нори от Великобритания, който отстрани руснака Андрей Рубльов в първия полуфинал.