Поставеният под номер 1 в схемата на турнира DIEMA XTRA Sofia Open Станислас Вавринка заяви, че времето, прекарано далеч от корта заради контузия, му е дало възможност да направи някои важни равносметки за кариерата и играта си.

32-годишният играч ще стъпи на корта след над половингодишно отсъствие. За последно той се изяви в миналогодишното издание на „Уимбълдън”, когато падна в 4 сета от дебютанта Даниил Медведев. В началото на август швейцарецът с 3 титли от Големия шлем призна, че ще трябва да се подложи на операция заради контузията в коляното.

Вавринка: Психиката ми помогна да спечеля титли от Големия шлем

„Със сигурност паузата от половин година ми даде време да обмисля нещата, за които преди не съм си давал сметка. Когато те няма толкова дълго време, имаш време разсъждаваш, да обърнеш поглед назад, да видиш какво можеш да промениш. В крайна сметка най-важното за мен е да се върна на предишното си ниво, да възстановя физиката си, да направя всичко необходимо, за да възстановя коляното си, особено след операцията. Усещам, че съм на прав път и това ме кара да се чувствам щастлив. Доволен съм, че отново играя в тура”, коментира ексклузивно за DIEMA SPORT Вавринка.

„Сега съм тук в София, ще бъда и в Ротердам. Да играя в три поредни седмици е голям прогрес спрямо ситуацията ми от само преди месец. Щастлив съм, че получих покана от организаторите тук и ще играя за първи път в София. Нека да видим какво ще се случи.”

Вавринка и останалите тенис звезди от DIEMA XTRA Sofia Open - на корта в четвъртък

„Отнема време, докато възстановя нормалното си движение по корта. Преминах през много часове на рехабилитация, тренировки във фитнеса и всичко това. Сега съм много близо до нормалния си ритъм и съм изключително щастлив от този факт.”

„Винаги психиката е много важна, особено в тениса. Знаем, че има много играчи, които са талантливи и понякога разликата е единствено в психиката, в това да останеш спокоен, да не си прекалено нервен и да взимаш правилните решения. Да не мислиш прекалено много. Със сигурност психиката ми се подобри в последните години и ми помогна да завоювам титли от Големия шлем. Надявам се да спечеля и още”, пожела си Вавринка.