Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 6,58 милиона евро. Най-добрият български тенисист загуби с 3:6, 4:6 срещу Стефанос Циципас.

Поставеният под номер четири в схемата представител на Гърция направи пробив за 4:2 в първия сет, което му позволи да поведе в резултата. Хасковлията отново загуби подаването с в третия гейм на втората част и това беше решителният момент в двубоя, продължил 78 минути.

Циципас демонстрира отличен начален удар, срещу който българинът не успя да намери противодействие.

Григор Димитров, който не успя да достигне до нито една точка за пробив, има четири поражения в общо пет срещи със своя гръцки противник, заемащ петата позиция в световната ранглиста. На четвъртфиналите в испанската столица Стефанос Циципас ще играе срещу шестия в схемата руснак Андрей Рубльов.

Преди две седмици Димитров загуби срещу гръцкия представител и в Барселона.


🎾 Сет 2

4:6, Гейм, Сет и Мач - Циципас!

4:5

3:5 Два аса и два уинъра по диагонала спомогнаха на гърка отново да вземе подаването си.

3:4 Страхотно отиграна и печеливша къса топка от бекхенд бе подкрепена с ас и българинът продължи да поддържа интригата при 3:4.

2:4 Нивото на сервис на Циципас не спадаше и той пак набързо и лесно си изгради предимство при подаване, записвайки и 9-ия си ас за 2:4. Към този момент уинърите на двамата бяха по 16, а непредизвиканите грешки 17-6 в "полза" на Гришо.

2:3 Световният номер 5 демонстрира добра защита и хубав контриращ форхенд по обратния диагонал, за да се сдобие с нов брейк-бол, но Григор се справи с два агресивни форхенд-уинъра и си спечели гейма за 2:3.

1:3 Гъркът затвърди пробива си след пореден отличен сервис-гейм от негова страна.

1:2, Пробив - Циципас! Третият гейм започна с ас на Димитров. Неговият опонент претендираше за аут, но след проверката се оказа, че топката наистина е закачила линията, макар и с много малко. Циципас стигна до шанс за пробив, при който обаче българският тенисист реагира с поредния чудесен бекхенд по правата. За съжаление това не бе достатъчно и пред световния №5 се откри нов брейкпойнт, който бе реализиран след топка в аут на Димитров и така гъркът осъществи обрат за 2:1.

1:1 Сервисът на Циципас обаче отново го измъкна от трудната ситуцация и резултатът бе изравнен.

1:0 Гъркът стигна до брейкпойнт в самото начало на втория сет, но той бе спасен от Димитров с много добро воле на мрежата. Последва ас на първата ни ракета, който в крайна сметка спечели подаването си след прецизен форхенд уинър

🎾 Сет 1

3:6, Сет за Циципас! Българинът продължи да се опитва всеячески да противодейства на Циципас и намали изоставането си до 30:40  чудесен форхенд. С прекрасен бекхенд от същата страна Григор изравни точките. Началният удар на Циципас му помогна да стигне до предимство и сет-пойнт №3 беше утвърден с форхенд-уинър.

3:5 Григор се върна към печеленето на геймове, след като изигра солиен такъв, за да изчака и да опита да върне пробива преди Циципас да вземе първия сет.

2:5 Циципас направи осем поредни точки в своя полза, но прелестен бекхенд с една ръка по правата елиминира излезлия на мрежата Циципас за 15:30, но две топки в мрежата от българина спомогнаха на Циципас да вземе и този гейм.

2:4, Пробив, Циципас! Григор сбърка един път непредизвикано и три пъти предизвикано, което спомогна на съперника му да го пробие.

2:3 Гръцкият тенисист продължи да сервира отлично, което му спомагаше да печели лесно точките си.

2:2 Шеметният тенис в Испания между двамата продължи, като Григор изчисти неточностите си от началото при първи сервис и разиграванията бяха изключителни за наблюдаване. С нужната находчивост българинът изравни геймовете.

1:2 Стефанос Циципас отново сервира уверено в испанската столица и ас отново взе превес.

1:1 Българинът започна агресивно при своя първи сервис на "Аранча Санчес Викарио" и двамата оформиха страхотни разигравания, които бяха със солидна дължина до 30:15. Григор "разходи" съперника до рекламните пана и с перфектен форхенд си взе подаването.

0:1 На бърза ръка гъркът спечели подаването си след отлични два бекхенда по правата с една ръка, след което запечата гейма с ас, който също бе по правата.

Димитров елиминира вчера аржентинеца Диего Шварцман с 6:0, 6:3, а поставеният под номер 4 Циципас се справи с участващия с "уайлд кард" французин Люка Пуй с 6:3, 6:4.

Гъркът показа, че е един от фаворитите на клей през сезона, записвайки осми успех в девет мача на настилката за годината. Той стана първият тенисист, който достига до 25 победи в кампанията.