Ръководството на Американската тенис асоциация (USTA) и последния за годината турнир от Големия шлем Ю Ес Оупън призова властите в страната да допуснат световния номер 1 Новак Джокович до участие в Мастърсите в Индиан Уелс и Маями този месец.

Наскоро Джокович потвърди, че е кандидатствал за изключение от правилото неваксинирани чужденци да не бъдат допускани на територията на САЩ, което той получи и от двата турнира от Мастърс сериите. Сега зад сърбина застава и Откритото първенство на САЩ, където той е трикратен шампион. "Новак Джокович е един от най-великите шампиони в историята на нашия спорт. USTA се надява Новак да има успех с молбата си да влезе в страната, за да могат феновете да го видят в действие в Индиан Уелс и Маями", се казва в позиция на USTA.

"Ние искаме най-добрите тенисисти в света да играят тук, той също иска да играе", коментира директорът на Индиан Уелс Томи Хаас. "В крайна сметка това, за съжаление, е извън нашите ръце", допълни той.

През миналия сезон Джокович не бе допуснат до всички турнири в САЩ, Канада и Австралия, сред които два турнира от Големия шлем и четири от Мастърс сериите. През януари обаче той бе допуснат до участие в Аустрелиън Оупън, където спечели рекордна 10-та титла и изравни рекорда на Рафаел Надал от 22 титли от Шлема.