Григор Димитров напусна турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай, след като допусна втора загуба в своята кариера от чеха Якуб Меншик с 1:2 сета (3:6, 6:3, 4:6) в среща от осминафиналите на надпреварата. Мачът предложи много битка и от двамата, като продължи два часа и 3 минути.

По този начин българинът пропусна да се класира за трети път в кариерата си сред най-добрите осем в състезанието, но все пак взе 100 точки в класацията „Надпреварата към Финалите на АТР“, където също заема десето място. Това е втора загуба за Димитров срещу 65-ия в света Меншик, след като в първия мач помежду им отново беше надигран - на Мастърса в Мадрид по-рано тази година с 2:6, 7:6 (4), 3:6. 

Мачът започна отлично за 19-годишния Меншик, който спечели първите три гейма, за да изкове аванс от 3:0. Със солидния си сервис той успя да запази безпроблемно аванса си и да спечели първата част за едва 31 минути.

33-годишният Димитров, поставен под номер 9 в схемата, повиши нивото в играта си във втория сет. Българинът бе този, който този път поведе с 3:0 гейма и макар да трябваше на два пъти да спасява по три възможности за връщане на пробива, успя да се справи и да изравни резултата в сетовете.

В началото на третия сет Димитров пропусна точка за пробив при 1:1 гейма, а в следващия Меншик бе този, който направи брейк. Това даде допълнително самочувствие на младия чех, който продължи да сервира много солидно до 5:3 гейма в своя полза. Тогава Димитров стигна до нови два брейкбола и реализира още първия, за да намали до 4:5. Вместо обаче да изравни резултата, българинът веднага след това допусна нов пробив, който този път сложи точка на спора.

Меншик завърши двубоя с общо 10 аса и 27 печеливши удара. Димитров направи повече завършващи удари от съперника си - 30, но и допусна повече непредизвикани грешки - 35 срещу 33 за тийнейджъра.

На четвъртфиналите Меншик ще срещне четирикратния шампион в Шахнай Новак Джокович, който победи с 6:3, 6:2 руснака Роман Сафиулин. Следващият турнир в графика на Димитров mcu е започващата в понеделник ATP 250 надпревара в Стокхолм. Към момента българинът е вторият най-високо ранкиран участник след Каспър Рууд.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЯКУБ МЕНШИК  1:2 сета (3:6, 6:3, 4:6)

Мастърс 1000, Шанхай, 1/8-финал


ПЪРВИ СЕТ 3:6, 31 минути:

0:1 - Българинът загуби първата точка, но след това направи отличен лоб и къса топка за 15 равни. Меншик дръпна с 40:15 след два хубави сервиса, но последва двойна грешка на чеха за 40:30, а после Григор стигна до дюс след предизвикана грешка на съперника. Стигна се до още едно равенство, но чехът затвори първия гейм с ас.

0:2 - ПРОБИВ ЗА МЕНШИК! Лош първи сервис-гейм на Димитров, който сбърка непредизвикано от форхенд и изостана с 15:30, а после с прекрасен прав удар Меншик стигна до двоен шанс за пробив. Невърнат втори сервис от ракетата на чеха и Григор спаси първия брейк-бол, но след това прати бекхенд в мрежата и пробивът стана факт.

0:3 - Меншик затвърди ранния пробив и продължи с летящия си старт, благодарение на началните си удари, взимайки подаването си на 15 точки.

1:3 - Макар да загуби първата точка и да беше колеблив на форхенд, първият сервис на Григор проработи и той успя да обърне, за да вземе първи гейм на сметката си.

1:4 - Младият чех продължи с мощните си сервиси и не даваше почти никакъв шанс на българина да влиза в разигравания. Така набързо взе гейма си на 15 точки.

2:4 - Първи ас и форхенд-уинър от Григор набързо му донесоха добър аванс и спечелване на втори гейм в мача. Той показа леко подобрение в играта си, но продължаваше да изостава с пробив.

2:5 - При 15 равни Меншик за пореден път от началото на двубоя демонстрира силата на своите сервиси, за да дръпне с 40:15. Българинът, обаче, спечели следващото разиграване и намали пасива си, но чехът пак пласира неотразен начален удар и се доближи на гейм от успеха в първия сет.

3:5 - Без особени затруднения Димитров взе подаването си на 15 точки и си запази шанса си да направи късен рибрейк.

3:6 - ГЕЙМ И СЕТ ЗА МЕНШИК! Григор успя да се задържи в гейма до 30:30 с два качествени бекхенд-ретура, но напористият чех направи отличен форхенд-уинър и стигна до сетбол. Грешка от бекхенд на българина обаче сложи край на гейма и на сета - 3:6 за 31 минути.

След първия сет статистиката бе следната - 5:2 аса за Меншик срещу 2:0 двойни грешки за чеха. Странно или не, Григор имаше по-голям процент вкаран първи сервис - 71 на 66, но спечелените точки на първо подаване бяха повече на сметката на Меншик - 86 на 67 процента. Димитров, обаче, беше абсолютно перфектен на втори сервис - 6/6 от вкарани срещу 9 от 11 за противника.


ВТОРИ СЕТ 6:3, 43 минути:

1:0 - Труден гейм за Григор, който направи грешка от форхенд и се стигна до 30 равни, но после компенсира комбинация със сервис и печеливш прав удар за 40:30. Последва още едно неотразено второ подаване и геймът приключи, като за първи път българинът поведе в резултата.

2:0 - ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Българинът изглежда вече се беше отърсил от лошия старт и започна да посреща все по-добре, стигайки до аванс от 30:0. Чехът излезе добре на мрежата излизане на мрежата за 15:30, но Димитров също тръгна напред и с форхенд-уинър стигна до двоен шанс за пробив. Първият бе отразен с линия на Меншик, но последва двойна грешка на чеха и Гришо дръпна с пробив.

3:0 - Още един оспорван сервис-гейм на Димитров, като поведе с 30:15, като отново първия сиервис отсъстваше. Именно на втори начален удар, обаче, той поддържаше висока успеваемост на спечелени разигравания, но не можа да затвори гейма, защото направи две поредни неуспешни излизания на мрежата - дюс. Гришо направи втората си двойна грешка в гейма и се стигна до ново равенство, но се реваншира с невърнат начален удар, а след това и третия си ас, за да затвърди пробива.

3:1 - Григор поведе с 30:15 на посрещане, но след това Меншик напомни за страхотните си сервиси, а последва и грешка от форхенд на българина. В крайна сметка чехът записа първи гейм на сметката си във втория сет.

4:1 - Четвърти сервис-гейм на българина и за четвърти път той имаше проблеми в него заради колебливото му първо подаване. Чудесен бекхенд-ретур-уинър на Меншик му донесе двоен брейк-бол, но с добри разигравания Григор отрази първата възможност. Непредизвикано сбъркан форхенд на чеха доведе до равенство, само че веднага дойде и трети брейк-бол. Димитров отрази и него с невърнат сервис, а впоследствие се измъкна „сух“ от напрежението и отново дръпна в резултата.

4:2 - Хасковлията поведе с 30:15 след отличен минаващ бекхенд по късия, но Меншик веднага отговори със сервис. Чехът спечели последвалото разиграване с удар на линията, а Григор сгреши с преценката си.

5:2 - Григор направи феноменален обрат след страхотна битка и в петия му сервис-гейм. Той изостана с 0:30 след загубено продължително разиграване по диагоналите с грешка от форхенд, а нова такава донесе троен брейк-бол за Меншик. Първият беше отразен с качествен прав удар по правата, докато вторият - след неотразено подаване. Стигна се до дюс с прекрасен минаващ удар от трудна позиция. Накрая Григор водеше разиграванията и показаха страхотен характер, за да се доближи на гейм от изравняването на сетовете.

5:3 - Димитров се добра до 30:30 след отличен бекхенд-ретур, а след това тръгна към мрежата и донесе до дюс след грешка на съперника. С малко помощ от филето и невърнат сервис, обаче, Меншик успя да запише още един гейм на сметката си, но българинът щеше да сервира за сета.

6:3 - ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Абсолютно безапелационен Димитров дръпна набързо с 40:0 след комбинацияс сервис-форхенд, неотразен начален удар и четвъртия си ас в двубоя. Без да срещне сериозна съпротива Гришо изравни сетовете след 43 минути игра във втората част.

Статистиката след сета изглеждаше доста изравнена - асовете бяха по два и за двамата, докато Меншик имаше една повече двойна грешка - 3:2. Вкараният първи сервис от двамата бе по 50%, като чехът имаше предиммство във вкараните точки на първо подаване - 77 срещу 68 процента. Григор продължаваше да води при вкаран втори сервис - 89 на 77 процента. 

ТРЕТИ СЕТ, 4:6, 49 минути:

0:1 - В паузата между сетовете Меншик отиде до съблекалнята да си събере мислите и започна убедително с бърз гейм на нула точки.

1:1 - Незабавен отговор от Григор също с категоричен гейм на нула точки.

1:2 - Григор диктуваше събитията на корта и взе аванс от 30:0 при подаването на Меншик след фамозен минаващ форхенд и успех в продължително разиграване. Малко след това имаше и брейк-бол след атака с форенди по обратния диагонал. Бекхенд-слайс от ракетата на българина, обаче, донесе равенство, а след това още една негова грешка геймът бе спечелен от чеха.

1:3 - ПРОБИВ ЗА МЕНШИК! Проблемите за Димитров ва негов сервис се завърнаха и той изостана с 15:30, а грешка от бекхенд се стигна до двоен шанс за пробив пред чеха. Първият от тях беше отразен с добро излизане на мрежата, но след Григор имаше малшанс да удари топката с рамката на ракетата и пробивът стана факт.

1:4 - Григор не играеше лошо, но грешките се трупаха на сметката му. Той показа нерви  при два пропуска да спечели разигравания, в който все пак се стигна до дюс. За съжаление, обаче, Димитров изпусна и този гейм, както и още един шанс да върне пробива.

2:4 - Дълъг и напрегнат гейм, в който Димитров спаси три точки за пробив. Бившият №3 в смета продължаваше с непредизвиканите грешки, които наброяваха вече 30. Първият брейк-бол беше отразен с ас, а вторият с помощта на подсечен бекхенд. Стигна се веднага до нов шанс за пробив, но и той беше разминат с излизане на мрежата на Гришо. Последваха два добри сервиса на българина, които му донесоха втори гейм на сметката му.

2:5 - Григор се опитваше по всякакъв начин да притиска съперника, като поведе с 30:15 и имаше възможност дори да стигне до точки за пробив, но сгреши подсечен бекхенд в края на едно дълго разиграване от 20 удара. Накрая Меншик вкара два добри сервиса и се доближи само на гейм от победата в мача.

3:5 - Първият сервис на българина продължаваше да отсъства във важните моменти, като се стигна до 30 равни. Едно отлично разиграване, спечелено от българина, вдигна публиката на крака и си остави шанс за рибрейк.

4:5 - ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Меншик спечели първата точка, но изглеждаше притеснен, сервирайки за сета и за мача. Григор запази хладнокръвие и постепенно водеше разиграванията. Така стигна до аванс от 30:15, а малко след това чехът се подаде на емоциите и направи двойна грешка, с която донесе рибрейк и българинът се върна в мача в последния момент.

4:6 - ПРОБИВ, СЕТ И МАЧ ЗА МЕНШИК! Въпреки че върна пробива преди секунди, Григор отново показа колебания на свой сервис и изостана набързо с 0:30. Българинът върна едната точка, но чехът направи минаващ стигна до двоен брейк-бол. Димитров отрази първия със сервис-форхенд, но с печеливш ретур Меншик затвори и спечели мача - 3:6, 6:3, 4:6 за 2 часа и 3 минути игра.