Току-що завършилият турнир в Париж от сериите "Мастърс", в който Новак Джокович победи на финала Григор Димитров, може да загуби статута си в края на годината. За това сигнализира директорът на състезанието Седрик Пиолин, който обаче обяви, че организаторите се борят това да не стане. Подобна съдба сполетя турнира в Хамбург, който след това постоянно губи от популярността си.

"Говори се за 2025 година, но идеята е да се осигури статут "Мастърс 1000" за 10 или 15 години. В края на годината ще има решение", каза Пиолин на пресконференция във френската столица, цитиран от вестник "Екип". Решението ще бъде взето от АТП според спазването на критериите.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Отбеляза се, че през този сезон е имало повече зрители - 170 000 срещу 165 000 преди година. "Нивото беше изключително. Имахме много мачове от високо ниво и 12 такива, които завършиха след 2:30 часа сутринта. Това се отрази на програмата. Това бе неудобство за играчите и зрителите, но това стана заради качеството на мачовете", каза още Пиолин.

"Настилката бе по-бърза в сравнение с миналата година. Има три вида настилка - бавна, средна и бърза. Ние сме средна към бърза с тенденция да преминем изцяло към бърза. Опитахме се тя да бъде възможно най-близка до тази в Торино, където ще се играе Финалният турнир на АТП. Технически това е трудно, защото Торино е на по-голяма надморска височина и не можем да направим нищо срещу това", каза още бившият тенисист Пиолин.

 

БТА / Автор: Христо Бонински