Турнирът по тенис в Оукланд отново няма да се състои заради пандемията от COVID-19, след като организаторите потвърдиха, че надпреварата е отложена за втора поредна година.

След като отмениха изданието на турнира в Нова Зеландия през януари 2021-а, организаторите заявиха, че през 2022 година е невъзможно то да бъде проведено заради мерките срещу разпространение на коронавируса.

"Изключително сме разочаровани, че няма да можем да върнем този турнир в Окланд, но настоящите изисквания за пътуване и карантина не позволяват той да се осъществи", заяви турнирният директор Саймън Ванини.
Нова Зеландия поддържа строг граничен контрол през пандемията и изисква пристигащите от чужбина да бъдат поставени под карантина за две седмици.

Турнирът в Оукланд за мъже и жени е подгряващ за първия за годината Голям шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн. Сред победители в надпреварата са звезди като американките Серина Уилямс, Винъс Уилямс и Слоун Стивънс.

Редица други турнири преди Откритото първенство на Австралия, включително АТП Къп, бяха отменени през януари заради също толкова строгите ограничения срещу КОВИД-19 в Австралия.

Организаторите на Откритото първенство на Австралия претърпяха огромни загуби при организирането на турнира през февруари, поемайки пътуването на повече от 1000 играчи, треньори и служители до Мелбърн с чартърни самолети и плащайки за тяхната двуседмична карантина в хотели.

Австралийското правителство заяви, че границите на страната могат да останат затворени до средата на 2022 година, но директорът на турнира в Мелбърн Крейг Тили заяви, че организаторите ще ги "накарат да отворят" през януари.