Григор Димитров изненадващо отпадна още в първия кръг на турнира в Дубай, след като загуби с 6:4, 5:7, 4:6 от световния №117 Малек Джазири. Българинът стартира турнира като поставен под №1 и огромен фаворит за трофея, но в двубоя с Джазири демонстрира, че все още не е възстановен от болестта, която не му позволи и да бъде конкурентен на Роджър Федерер на финала в Ротердам.

В хода на двубоя играта на Григор постепенно се влошаваше, движението му по корта не бе на нужната висота, а 12-те двойни грешки бяха твърде много за класата на №4 в света. В същото време Джазири усети голямата възможност, която се открива пред него, ставаше все по-агресивен, излизаше смело на мрежата, а в същото време се възползваше перфектно и от неточностите на съперника, за да стигне до най-голямата победа в своята кариера.

Началото на двубоя обаче не предвещаваше това, което щеше да последва. Григор пропусна три шанса за пробив още в първото подаване на съперника, а на свой ред играеше перфектно на сервис. Джазири също стабилизира играта в своите подавания, но пък в решителния момент при 5:4 за съперника тунизиецът се пропука и направи две двойни грешки, с които Григор стигна до успеха в сета.

Само че някои негативни сигнали от първата част като двойните грешки на Димитров и агресията на Джазири се засилиха във втория сет. До 3:3 играта бе равностойна, но Джазири изглеждаше все по-добре на корта. В седмия гейм Григор отрази първия изобщо брейкбол в подаването му в мача, но проблемите в сервиса на българина тепърва започваха. При 4:4 той отрази още три брейкбола, но усилията на тунизиеца бяха възнаградени и той най-сетне проби за 6:5. Димитров заигра по-освободено в следващия гейм и имаше шанс за рибрейк. Само че Джазири се справи, след което реализира първия си сетбол.

В третия сет тунизиецът продължи да играе много вдъхновено и агресивно. Григор демонстрира желание все пак да се пребори за победата, но като че ли физическите сили не му позволиха да даде нужния отпор. Ключов се оказа шестият гейм, в който Димитров пропусна два брейбола за 4:2. Вместо това в следващия гейм Джазири постигна пробив на 0. При 5:3 №117 в света имаше два мачбола в подаването на съперника. Гришо успя да ги отрази с хубави сервиси, а в последствие си осигури и възможност да върне пробива в последния момент. Но както се случи и във втората част, Джазири не трепна, а след това реализира третия мачбол, за да си осигури голямата победа и място във втория кръг, където го очаква Робин Хаасе. За Димитров пък предстои пътуване към САЩ, където през март ще участва на първите два Мастърс турнира през годината - в Индиън Уелс и Маями.

А ето и как се разви мачът в подробности:

Трети сет 4:6

4:6 Гейм, сет и мач за Джазири! Григор даде всичко от себе си, за да върне пробива и дори достигна до такъв шанс. Само че по подобие на втория сет Джазири отрази възможността, след което приключи мача при третия си мачбол.

4:5 Григор отрази два мачбола с добри сервиси и така №117 в света ще сервиса за мача.

3:5 Пробивът е затвърден на 15 и Джазири е само на гейм от победата.

3:4 Пробив за Джазири! След като преди малко Григор не успя, сега тунизиецът успява да пробие. Това стана с гейм на 0, дошъл след две двойни грешки за 0:40, последвани от хубав ретур на линията за Джазири и топка в аут от българина.

3:3 Григор имаше идеална възможност за пробив, но не успя да го постигне. След минаващ от форхенд и ретур уинър се стигна до 15:40, но малко след това геймът приключи в полза на Джазири.

3:2 Тежък гейм за Григор. Отново двойните грешки бяха налице, но след две равенства все пак българинът отново е напред в резултата.

2:2 Отново размяна на бързи сервис геймове.

1:1 Григор започна сета с нова двойна грешка, но след това си взе гейма а Джазири отговори с гейм на 0.

Втори сет 5:7

5:7 Сет за Джазири! Григор стигна до шанс да върне пробива, но една топка бе на сантиметър в аут и го лиши от това. След това българинът действа прибързано и така тунизиецът вкара мача в трети сет.

5:6 Пробив! След като в последните два сервис гейма на Григор Джазири пропускаше шансове за пробив, такъв се случва именно сега. С добро стоп воле тунизиецът стигна до брейкбол, който бе отразен директно от сервис. Само че хубав ретур му осигури нов, а при него непредизвикана грешка от воле пробивът бе факт.

5:5 Този път Джазири се справи чудесно в ситуацията, в която в първия сет се пропука.

5:4 Нов много тежък гейм за Димитров, в който трябваше да отразява два шанса за пробив. Те дойдоха при 15:40 след две двойни грешки и минаващ на мрежата на тунизиеца. За пореден път обаче началният удар бе на висота в трудния момент. Само че при предимство Григор направи трета двойна грешка в гейма, за да се стигне до ново равенство, след което №1 в схемата успя да приключи гейма.

4:4 Тунизиецът остава концентриран и печели подаването си на 0.

4:3 Много тежък гейм, в който Димитров трябваше да спасява и първи шанс за пробив в мача. След няколко грешки от ракетата на българина се стигна до 40:40, а след това на два пъти Григор правеше двойни грешки от полето за предимство при геймбол. С умело излизане на мрежата Джазири стигна дошанс за пробив, но в този момент първият сервис заработи и донесе три точки за Димитров.

3:3 Григор стигна до равенство в подаването на съперника, който обаче се справя със ситуацията.

3:2 Два бързи гейма на 15 за сервиращите.

2:1 Без проблеми, гейм на 30 за Григор.

1:1 Първи сервис гейм на 0 за тунизиеца.

1:0 Григор повежда и в началото на втория сет, въпреки че съперникът стигна до равенство в подаването му.

Първи сет 6:4

6:4 Пробив и сет за Григор! Точно както отива на големите, Григор постави съперника под напрежение в решителния момент и това доведе до спечелване на сета. При 15:40 Джазири трябваше да отразява два сетбола, а още при първия направи двойна грешка.

5:4 От 40:0 се стигна до равенство след две поредни двойки грешки на Григор и ретур уинър на Джазири. Но геймът приключи след две бързи разигравания за световния №4.

4:4 Григор не успява да затрудни сервиса на съперника, който продължава да се държи добре в резултата.

4:3 Много агресивна и качествена игра на българина, който отново няма проблеми да спечели подаването си.

3:3 И Джазири демонстрира, че се чувства все по-добре. Печели втори пореден гейм на 15.

3:2 Григор отново няма проблеми, първи гейм на 0 в двубоя.

2:2 Този път и началният удар на тунизиеца заработи. Гейм на 15.

2:1 Уверен сервис гейм на Григор. Ефектен ретур уинър бе единственото, което Джазири успя да направи в него.

1:1 След отлични ретури Григор набързо си осигури три брейкбола при 0:40, но тунизиецът игра умело в тези моменти и все пак взе гейма.

1:0 Първият сервис гейм на Григор премина през равенство, след като Димитров пресили форхенд и направи двойна грешка. Но два хубави начални удара му донесоха успеха.