Треньорът на Григор Димитров – Данте Ботини, даде дълго и много интересно интервю за сайта на ATP след победата на първата ни ракета над Даниил Медведев на осминафиналите в Индиън Уелс.

"Просто му казвам да не се разсейва и да остане скромен. Предстои ни нов ден и нова възможност да сме на корта. Той е здрав, което би трябвало да го радва след всички контузии, които претърпя тази година. Григор трябва да е благодарен за състоянието, в което се намира, и да мисли единствено за следващия мач. Главното беше да бъде малко по-постоянен в представянето си. Започнахме да работим заедно по време на предсезонната подготовка и първият ни турнир беше в Австралия, където според мен се представи много добре, така че началото на партньорството ни беше чудесно. След това имаше лош късмет с контузиите, но сега постепенно се завръща към най-добрата си форма и това много ме радва", заяви Ботини.

"Работим върху много неща, но през повечето време го подтиквам да излиза по-често на мрежата и да бъде по-агресивен. Работим много и върху бекхенда му. Сервисът е важен елемент от неговата игра, с който той се справя много добре в момента. Засега всичко е наред. Просто се опитвам да го насърчавам, да изтъквам положителни моменти от представянето му и да му казвам как трябва да се правят нещата. Не винаги се получава, разбира се, но този път стана. Той изоставаше с 4-6, 1-4 срещу играч, който не му подаряваше никакви лесни точки, но въпреки това успя да остане в мача. За Григор щеше да е много лесно просто да се предаде и да каже „Добре, направих всичко възможно“. Той обаче не спря да вярва и това му донесе победата. Като треньор бих могъл често да давам днешното му представяне като пример за това как не бива да се отказва", добави още той.

"Все още се опознаваме, макар да прекарваме доста време заедно. Това обаче е дълъг процес и е нужно доста време, за да се изгради стабилно доверие между играч и треньор. Той следва съветите ми и това си личи на корта, виждам го по време на мачовете. На моменти забелязвам някои неща, които не ми харесват, и след това разговаряме за тях. Мисля, че Григор се справя много добре през последните месеци. Често вечеряме заедно, понякога се разхождаме. Напоследък често играем карти и държа да кажа, че аз винаги печеля (смее се). Той няма да е доволен, че разкрих това, но е вярно", каза чилийският специалист.

"Мисля, че е много важно както за мен, така и за него. Точно затова, преди да си стиснем ръцете и да се договорим, прекарах няколко дни с него в Монако. Исках не само да видя на какво ниво е в игрово отношение, но и да разбера що за човек е той и да добием основна представа един за друг. Това е много важно, със сигурност. Между нас трябва да има химия и да умеем да се забавляваме заедно. Важно е да можем да прекарваме добре времето си заедно, защото в противен случай работата ни ще е кошмар. Все пак пътуваме заедно по целия свят през по-голямата част от годината. Енергията, която струи от него на корта, когато тренираме. Той винаги дава всичко от себе си, особено когато е щастлив и се чувства добре. Харесва ми и това, че той ме слуша и следва насоките ми. В противен случай нямаше да има смисъл да работим заедно. Понякога той прави невероятни неща на тренировка. Някои от ударите му са изумителни. Григор е изключително талантлив и е много приятно да го гледам. На моменти ме изумяват ударите, които пласира в движение. Играта му е много комплексна и на моменти това му вреди, защото започваш да се чудиш кое от всичко искаш да направиш и накрая не правиш нищо. По-добре е да опростяваш нещата", заяви Ботини.