Рафаел Надал може да играе тенис на високо ниво още само две-три години, смята неговият чичо и бивш треньор Тони Надал. Основната причина за това са контузиите, от които испанецът страда неизменно през последните сезони.

Последната му травма на коляното го принуди изобщо да не излезе за полуфиналния двубой срещу Роджър Федерер в Индиън Уелс, а също така го възпря и от следващия Мастърс - в Маями, завършил преди дни. Надал оперира за пореден път коляното си тази зима, но се надява да се възстанови навреме за турнирите на клей и най-вече за Ролан Гарос.

"Знам много добре какво се случва - Рафаел иска да продължи да играе въпреки физическите си проблеми. Това е ключовото в случая - че иска да играе, но до кога кой знае. Може би още две или три години. Това, което казвам е, че Рафа не е тенисист, а един контузен човек, който играе тенис. Затова е толкова трудно", каза чичо Тони пред испанския в-к El Pais.

Той също така обясни, че не е изненадан от доминацията на вече надхвърлилите 30-те години Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал. Според него основната причина е, че тези играчи продължават да се влагат на максимум във всяка среща и във всяка тренировка - нещо, което на младите им липсва.

"Младите тенисисти са добри, но като цяло им липсва отдаденост. Виждал съм няколко младоци, които играят добре, но не се борят достатъчно. От друга страна виждаме как играят Роджър, Рафа и Новак. Те винаги дават максимума. Именно затова, когато с Рафаел се появихме в тура доминираха играчи между 21 и 23 години, а сега най-добрите са на 31, 32, 37 години", завърши Надал, който беше в София за турнира Sofia Open през февруари. /БГНЕС