Тенисистите от топ 100 имат обща група в приложението за съобщения WhatsApp, в която обсъждат случващото се с пандемията от коронавируса и с преустановяването на ATP Тура до 23 април. Това разкри Диего Шварцман, който сподели, че създател на чата е Васек Поспишил, а модератор е президентът на Съвета на играчите към ATP Новак Джокович.

„Новак Джокович говори много в групата, а много тенисисти изпращат „мемета“ (б.а. – забавни комикси), свързани с коронавируса“, каза аржентинецът.

COVID-19 бе обявен за глобална пандемия от Световната здравна организация и поради тази причина ATP Турът беше спрян за шест седмици.

В този интервал попадат турнирите Miami Open, Хюстън, Маракеш, Мастърсът в Монте Карло и турнирът в Барселона, който е с начална дата 20 април. Надпреварата в Будапеща също влиза в периода, в който няма да има тенис на най-високо ниво, а Турът се очаква да бъде подновен за турнира в Мюнхен на 27 април.

„Трябва да уважаваме решенията в тази ситуация. Логично е, тъй като положението може да се усложни“, каза Шварцман

Преди да бъде взето решението да се прекратят турнирите на ATP, WTA и ITF, в социалните мрежи се заговори, че играчите обсъждат именно това действие и те са в неговата основа. Шварцман потвърди това.

„В последното ни гласуване ние се съгласихме да не продължаваме да играем и това съобщение беше насочено към ATP“, призна аржентинецът.

Общо по света броят на регистрираните случаи надхвърли 154,800 души. Най-малко 5,762 са жертвите, включително 2,563 извън Китай. Вирусът действа в 126 страни.