Американският тенисист Тейлър Фриц призова за еднакви критерии при всички случаи, свързани със съмнения за допинг. Темата е много актуална преди началото на US Open, последния за годината турнир от Големия шлем, след като наскоро стана ясно, че световният номер 1 Яник Синер е дал положителна проба.

"Всеки има гледна точка, но в крайна сметка това няма значение, защото само той и екипът му знаят истината. Иска ми се да вярвам, че цялото разследване е направено правилно. Но бих искал да уточня, че има много на хора, които са отстранени и не могат да играят за определен период от време, само защото пропускат тестове. Разбира се, да ги пропуснеш три пъти е доста трудно, но има някои странни ситуации, в които може да се случи“, каза американецът.

Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) съобщи, че Синер е дал два положителни допинг теста по време на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс (САЩ) през март. Италианецът избегна наказание, като само е лишен от точки за ранклистата и паричната сума, спечелени в този турнир.

„Много хора са отстранени поради различни причини, в този случай мисля, че беше различно, тъй като отстраняване не се случи. Трябва да бъдем по-последователни навсякъде, между това кой е отстранен и кой не е, между това кой е дисквалифициран и кой не“, каза още Фриц.