Първата ни ракета Григор Димитров победи Холгер Руне с 7:6(5), 6:4 във финала на турнира от категория АТР 250 в Бризбейн, Австралия.

Първият сет бе изключително оспорван и приключи с тайбрек след час и десет минути игра. Победител в него бе Григор Димитров.

Във втория сет датчанинът на няколко пъти се измъкна от това да бъде пробит в третия гейм, но малко след това Гришо успя да го пробие и взе преднина, която не изпусна до края на сета.

Така българинът грабна титлата, която е първа за него в ATP тура от 2017-а година насам.

Снимки: Gulliver/GettyImages
85 снимки

ПЪРВИ СЕТ:

1:0 - Срещата започна трудно за българина. Той не успя да вкара първия си сервис, след което загуби и точката. Руне дори поведе с 30:0. След това обаче Гришо излезе напред на мрежата и направи резултата 15:30. За жалост хасковлията допусна непредизвикана грешка и даде два шанс за пробив на датчанина още в първия гейм. Гришо обаче запази хладнокръвие и отрази и двете възможности за пробив на противника, а след това дори взе преднина. Григор се справи и взе сервис-гейма си след четвърта поредна точка.

1:1 - Руне започна добре на сервис, давайки само една точка на българския тенисист за 15:15. След това датчанинът контролираше разиграванията, като силният му сервис вършеше страхотна работа. Григор сбърка веднъж, а Холгер Руне затвори разиграването, след като излезе на мрежата и не остави шансове на хасковлията.

2:1 - Димитров поведе с 30:15, след като Руне прати топката в аут след силен сервис на българина. След това Гришо показа невероятната си техника, като излезе на мрежата и бе принуден да връща топката почти с гръб към мрежата, но успя да спечели точката. Григор вкара изключително мощен сервис, за да предреши този гейм.

2:2 - Руне поведе с 30:0 след два добри сервиса, с които контролираше и последвалите разигравания. Датчанинът загуби следващото разиграване на втори сервис, след като не успя да уцели добре топката и тя излетя в аут. Тогава Руне се пропука и записа две двойни грешки, с което даде преднина на Григор за 40:30 и първи шанс за пробив на българина. След изключително разиграване, което бе и най-дългото в мача до момента, точката бе за Руне и резултатът стана 40:40. Датският съперник направи ас и взе преднината в гейма, а след това се измъкна с нова точка и изравни.

3:2 - Гришо започна разиграването си с първи ас в мача. След това последва още един и хасковлията бързо-бързо поведе с 30:0. За жалост веднага след двете директни точки от сервис последва и първа двойна грешка. Това обаче не попречи на Григор да си затвори спокойно гейма.

3:3 - Сервис-геймът на Руне започна с точка за Гришо, но след това той прати топката в мрежата за 15:15. Непредизвикана грешка на датчанина пък даде нова преднина на българина. Григор Димитров получи нов шанс за пробив при 40:30, но последва ас от датския тенисист за равенство. На два пъти Руне излиза напред и в крайна сметка отново взе гейма си.

4:3 - Руне опита триково изпълнение между краката си, но не успя да вкара топката в очертанията. Гришо след това сгреши за 15:15. Холгер Руне показа майсторство с чудесна къса, която Гришо не успя да стигне и така датчанинът поведе. Григор обаче успя бързо да изравни до 30:30. Стигна се до ново равенство при 40:40. Руне успя да излезе напред и получи възможност за пробив, но Гришо успя да изравни, а след това дори да вземе предимство и да затвори гейма.

4:4 - Датчанинът бързо поведе с 30:0 в разиграването си. Гришо показа чудесна игра, за да изравни до 30:30, но Руне взе нов аванс, след като излезе на мрежата и не остави шансове на българина. Последва непредизвикана грешка на първата ни ракета и така геймът завърши.

5:4 - Григор Димитров допусна двойна грешка и даде първата точка на Руне в своя сервис-гейм, но това изобщо не му повлия. Той вкара няколко мощни начални удара и стигна до 40:15. Нов ас на българина сложи край на гейма.

Снимки: БТА / BTA
13 снимки

5:5 - Ретурът на Гришо излетя далеч в аут. След това българинът се защитаваше отлично, а Руне излезе на мрежата, но допусна грешка и така се стигна до 15:15. След това датчанинът добре разходи Димитров по корта, а накрая пусна отлична къса топка, за да поведе с 30:15. След това шестият в света отново не се справи с бекхенда по правата на Григор и прати топката в аут за 30:30. Руне пласира добър първи сервис и взе аванс, след което и спечели разиграването си.

6:5 - Страхотно отиграване на Руне му даде преднина в сервис-гейма на Димитров. Датчанинът успя да прехвърли хасковлията, а топката тупна на линията. Хасковлията показа, че това няма да го пречупи и бързо-бързо поведе с 30:15. Той показа на свой ред, че умее да изпълнява лоб и също прехвърли противника за 40:15. С бекхенд по правата Руне остана в гейма при 30:40, но след това Григор взе разиграването си и поведе в общия резултат.

6:6 - Напрежението бе върху Руне, но той демонстрира изключително хладнокръвие като започна с две директни точки от сервис. След това влезе в разиграване, в което надигра Григор и поведе с 40:0. Ретур-уинър даде единствената точка на Гришо в гейма, който Руне затвори убедително и вкара първия сет в тайбрек

7:6 - Григор започна отлично тайбрека с ас, а след това направи мини пробив, печелейки точка и на сервис на Руне. Българинът дори увеличи преднината си на 3:0, а датчанинът изпусна нервите си. Той все пак успя да върне единия мини пробив, но Гришо спечели второто разиграване на свой сервис и поведе с 4:1 в тайбрека. Руне взе и двете точки на свой сервис и се доближи само на точка от българина. Страхотен Григор вкара ас и взе аванс - 5:3. Руне сгреши, след което понечи да счупи ракетата си, но се сдържа. Три последователни сет-бола за Гришо. Руне обаче отрази два от тях, след като спечели точките на свой сервис за 5:6. Григор удари мрежата и трябваше да повтаря първия си сет, но след това той успя да спечели тайбрека и да поведе в срещата.

ВТОРИ СЕТ:

0:1 - Холгер Руне започна отлично втория сет с две бързи точки на свой сервис-гейм. Последва и чудесен къс удар на датчанина, с който той взе още по-голям аванс. Гришо прати топка в аут и това доведе до първи гейм изобщо в мача, приключил на 0. 

1:1 - Добрата серия на шестия в света продължи и по време на разиграването на Григор, след като той поведе с 30:0. Българинът се съвзе и успя да стигне до 30:30, след като спечели точка, падайки на земята. Дори това обаче не го спря. Руне успя да изравни за 40:40, но след това взе предимство и спечели гейма си, измъквайки се от трудна позиция.

1:2 - Този път Руне имаше прболеми на сервис. След грешка от форхенда резултатът стана 30:30. След това обаче поведе с удар по правата, който Григор нямаше шанс да достигне. След това обаче хасковлията спечели страхотна размяна на мрежата и изравни до 40:40. Датчанинът сбърка първия начален удар, но прати втория в тялото на Гришо и неговият ретур излезе в аут. Стигна се до ново равенство след чудесна игра на българина. Хасковлията дори получи шанс за пробив след чудесно изпълнение по диагонала. Руне отрази тази възможност с ас в изключително ключов момент в срещата. Грешка на датчанина даде нов брейк-пойнт за Гришо, който също бе отразен с нов ас. След нов мощен сервис Руне взе предимство, но отново не успя да затвори гейма и се стигна до 40:40. Първата ни ракета получи нова възможност за пробив - трета в този гейм, но и този път съперникът му се справи. Датчанинът отново поведе, но веднага след това се стигна до седмо, а и осмо равенство в гейма при 40:40. Холгер Руне за пореден път взе преднина в разиграването, но отново не успя да спечели сервис-гейма си, след като прати топката в аут. Последваха обаче две точки за шестия в света и той успя да се измъкне в този много важен момент.

2:2 - Гришо успя бързо да поведе с 40:15 на своя сервис-гейм, след което Руне го надигра и се приближи само на точка от българина. Той обаче затвори разиграването си след мощен сервис, който датчанинът не успя да върне.

2:3 - Григор Димитров показа стабилна игра в ново дълго разиграване, при което добре разходи противника си, а в крайна сметка спечели за 15:15. След това датчанинът вкара силен сервис. Гришо опита лоб, но не се получи и така Руне взе преднина от 40:15. В крайна сметка той затвори гейма без допълнителни трудности.

3:3 - Хасковлията не остави никакви шансове на противника и бързо-бързо поведе с 40:0 на свой сервис. Григор сбърка първия си начален удар, но това не му попречи да вкара добър втори и след кратко разиграване да спечели гейма си на 0. 

4:3 и пробив за българина! Григор започна отлично с 30:0 при сервис-гейма на Руне. Датчанинът дори натисна при втората точка и излезе на мрежата, но бе преодолян с диагонален удар на Гришо. След това Руне прати топката в аут и това даде две възможности за пробив на Димитров. Шестият света започна със сервис в мрежата, но след това скъси изоставането си, отразявайки първият брейк-пойнт. Руне обаче допсуна непредизвикана грешка след това и така се стигна до първия пробив мача - и то в полза на българина.

5:3 - Първата ни ракета започна с ас. След това обаче Руне бе много агресивен, а Гришо прати топката в мрежата - 15:15. Малко след това се стигна и до ново равенство 30:30. Гришо взе аванс с директна точка от начален удар, след което и затвърди пробива си.

5:4 - Геймът започна добре за Григор, след като прати лоб към противника, а той не успя да нацели добре смача, който излетя далеч в аут. След това Руне показа бърз рефлекс на мрежата и успя да спечели точката за 15:15, а след това и мрежата помогна на датчанина за 30:15. Григор обаче взе следващите две точки след грешки на датчанина и получи мач-пойнт, който обаче бе отразен от номер шест в света. Българинът получи нов шанс да приключи срещата, след като топката удари мрежата, а той я завърши с бекхенд по правата. Холгер Руне обаче отрази и тази възможност. Като по чудо той се измъкна и от тази тежка ситуация и спечели подаването си.

6:4 - Григор Димитров сервира за спечелването на титлата в Бризбейн. Той започна отлично, печелейки първата точка. Хасковлията сбърка на първи сервис, но това не му попречи да поведе с 30:0, след като Руне дори се подхлъзна. Григор стигна до три последовалтени шампионски точки след ас за 40:0. След малко по-дълго разиграване Гришо излезе на мрежата и взе последната точка, с която триумфира в турнира.