Григор Димитров победи Александър Шевченко със 7:6 (2), 3:6, 6:4 в четвъртфинал от турнира от категория АТР 500 в Ротердам, Нидерландия. Българинът премина през доста трудности, за да се класира на полуфинала на надпреварата за втора поредна година. За място на финала Димитров ще срещне победителя от сблъсъка между Алекс де Минор и Андрей Рубльов.

Григор Димитров

източник: Sofascore

Изходът на първия сет бе решен в тайбрек, където безгрешният до този момент Шевченко сбърка три пъти и това се оказа решаващо за успеха на Григор. Във втория сет Димитров допусна ранен пробив, който не можа да върне.  Направи го обаче в третия сет и то в оказалия се последен гейм в мача, продължил 2 часа и 2 минути.

ПЪРВИ СЕТ

Григор спечели жребия и избра да сервира първи. Българинът обаче не беше убедителен и негови грешки доведоха до 30-30. С чудесен начален удар обаче поведе, а след това и затвори гейма. В следващия Шевченко показа добър сервис (2 аса) и отлична игра на мрежата, за да поведе с 40-15. Удар в мрежата даде шансове на Гришо, но в последвалото разиграване съперникът му показа голямо търпение и стигна до успеха - 1:1. Гришо беше безкомпромисен на своето подаване и загуби само една точка заради пресилен подсечен бекхенд - 2:1. Шевченко продължи да доминира на своето подаване, като форхендът му беше много убедителен - 2:2. Димитров поведе, но Шевченко изравни с минаващ форхенд - 15-15. Въпреки че направи първата си двойна грешка в мача, Гришо не допусна изненада и след отлична комбинация сервис-мрежа поведе отново с 3:2. В следващия гейм Шевченко бе безпощаден и го спечели на нула, за да дойде поредното равенство - 3:3.

Гришо пласира ас с 213 км/ч, след което направи втората си двойна грешка. Това не наруши увеността ми на начален удар и той спечели подаването си - 4:3. Геймът започна с два ретура, а след това и ас на Шевченко. При последната точка се стигна до разиграване, което приключи с бекхенд по правата в аут на Григор - 4:4. Хубаво разиграване приключи с форхенд в аут от Шевченко, но отлична защита и непредизвикана грешка поставиха на изпитание българина. Той обаче се справи, а форхенд в мрежата на казахстанеца сложи край на гейма - 5:4. Димитров пласира прекрасен ретур от форхенд за 15-15, но пък Шевченко реализира четвъртия си ас. Нов хубав ретур на Григор не беше оползотворен заради нова негова грешка от бекхенд. В крайна сметка само с една загубена точка Шевченко продължи "надстрелването" - 5:5.

Неуспешно воле на мрежата на бившия номер 3 в света означаваше 0-15, но пък след това той пласира ас и два невърнати сервиса за 40-15. Неточност от форхенд на Гришо доведе до 40-30, но комбинация сервис-мрежа отново го изведе напред - 6:5. Шевченко не допусна изненада и със стабине начален удар вкара първия сет в тайбрек. Тайбрекът започна с воле на Гришо, но последва ас на съперника му. Казахстанецът направи непредизвикана грешка от воле край мрежата и българинът записа първия си минипробив. С петия си ас в мача той поведе с 4-1. В този момент Шевченко си изпусна нервите и направи още една грешка - този път от форхенд за 5-2. Димитров бързо стигна до четворен сетбол, а с невърнат начален удар бе сложен край на първия сет 7:6(2) за 45 минути.

ВТОРИ СЕТ

Шевченко започна силно втората част, като изобщо не срещна трудности в първия си сервис гейм, показвайки, че е преодолял разочарованието от тайбрека - 0:1. В следващия гейм казахстанецът стигна до първа точка за пробив след форхенд на българина в мрежата при 30-30. После игра на втори сервис и очаквано се провали подаването си след фамозен ретур на Шевченко - пробивът е факт 0:2. На своето подаване Шевченко попадна в трудна ситуация при 30-30, но се справи и резултатът вече е 0:3. Неотразен начален удар, ас, форхенд-уинър и още един сервис сложиха край негативната поредица на българина - 1:3.

В първите две разигравания Григор показа добра защита, но взе само една точка след отличен бекхенд в близост до мрежата. При 15-30 рискува с бекхенд по правата, който излезе в аут, а Шевченко затвори гейма с пореден ас - 1:4. На своя сервис-гейм Гришо бе стабилен, като допусна само една грешка - прати в аут бекхенд при 40-0, но после спечели лесна и бърза точка за 2:4. Димитров реализира леко късметлийски ретур-уинър за 40-15, но не успя да влезе в разиграване и резултатът е 2:5. В следващия сервис-гейм Гришо даде само една ночка на съперника си - 3:5. 

Шевченко поведе с 30-0 след сгрешен ретур и неточност от бекхенд на Григор, но след това и той сбърка форхенд за 30-15. Казахстанецът стигна до два сетбола, като българинът отрази първия с хубав ретур и акция към мрежата. Неточност от форхенд на казахстанеца доведе до дюс, а още една грешка означаваше брейк-бол. Той го елиминира с невърнат сервис, но после Димитров направи непредизвикана грешка. Шевченко също не можеше да поддържа високо ниво и редуваше грешките, а фамозно разиграване беше спечелено от Гришо за нов шанс за пробив. Той обаче не се възползва от него заради пресилен бекхенд, а после прати и форхенд в мрежата, което го ядоса и той размаха ракетата.  Качествен ретур на българина прати гейма в пети дюс, а още един пресилен негов форхенд доведе до пети сетбол. Шевченко обаче се справи и вкара мача в трети сет - 7:6(2), 3:6 за 81 минути.

ТРЕТИ СЕТ

Гришо спечели подаването си, макар че допусна две точки след форхенд в аут и отлична защита на Шевченко - 1:0. Доста по-оспорвано протече следващия гейм, в който Димитров пропусна възожността да запише ренен пробив. Той изравни след изоставане 0-40, но Шевченко обаче не се поддаде на напрежението и изравни резултата - 1:1. Перфектен смач даде аванс на българина в началото на следващия, но се стигна до изравняване след форхенд в мрежата от негова страна - 15-15. До края беше безгрешен и затвори гейма - 2:1. Геймът започна с ретур в аут, а след това и ас за 30-0. Последва невърнат сервис, но след това Гришо принуди съперника си да сгреши за 15-40. Нов ас обаче сложи точка на спора - 2:2.

Дълбок ретур затрудни Григор и той прати топката в мрежата, но след това изравни с мощен сервис и форхенд по обратния диагонал. Димитров не допусна повече грешки, а с излизане на мрежата и стоп-воле затвори гейма за 3:2. Казахстанецът направи две грешки от форхенд и трябваше да се справя с неудобна ситуация при 30-30, но с помощта на солиден сервис дръпна с 40-30. Контакт с филето пък помогна на Шевченко да си вземе сервис-гейма - 3:3. Следващият гейм започна с ретур в мрежата на Шевченко, който след това показа отлична защита и търпение, за да дочака грешка на Димитров - 15-15. След ново равенство 30-30, последва бекхенд в аут на казахстанеца, а след това и контра-пие на Гришо за 40-30 и 4:3. Шевченко продължи да е бизмилостен на началната линия и затвори гейма ва нула - 4:4.

С изключение на непредизвикана грешка от правата страна на ракетата, Димитров продължи позитивната тенденция и дори завърши с ас за 5:4.Гришо дръпна с 0-15, а после спечели чудесно разиграване с офанзивен лоб и последващ форхенд по обратния диагонал - 0-30. Още едно отлично темпото разиграване отиде на сметката на Димитров и той стигна до троен брейк-бол/мачбол. От втората възможност българинът се справи и се класира на полуфиналите за втора поредна година - 7:6(2), 3:6, 6:4 за 2 часа и 2 минути игра.