Григор Димитров победи Душан Лайович с 4:6, 6:3, 5:2 в мач от втория кръг на Мастърса в Монте Карло. Българинът показа характер, след като загуби първия сет, но със страхотна игра пречупи сърбина, който е №49 в света за 2 часа и 6 минути игра. Следващия съперник на най-добрата ни ракета ще е победителят от битката между Каспер Рууд и Холгер Руне.

Григор Димитров

източник: sofascore.com

ПЪРВИ СЕТ
Българинът сервираше в първия гейм, но трудно влезе в мача. Лайович успя да стигне до точка за пробив и успя - 0:1. Вторият гейм започна с чудесен сечен бекхенд на Гришо за 15:0. С отлична защита обаче сърбинът доведе нещата до 40:30, а след това затвори гейма. Димитров беше много убедителен при сервиса си в следващия и спечели на нула.  Гришо изпусна страхотна възможност да върне пробива, като в крайна сметка Лайович измъкна гейма и поведе с 3:1. С отлична вариативност обаче българинът бе безкомпромисен и намали на 2:3. Усилващият се вятър затруднява и двамата състезатели, но като че ли сърбинът се проспособява по-добре към условията и отново е безгрешен при подаването си - 2:4. Гришо обаче изпитва проблеми при сервирането си и съперникът му поведе с 40:15. Последва смела и разнообразна игра на българина, която му донесе изравняване, но след това трябваше доста да се потруди, за да затвори гейма и да намали изоставането - 3:4. Последва бърза размяна на геймовете, за да се стигне до сервиране на Лайович за спечелване на сета. В него сърбинът, който е №49 в света, не даде никакъв шанс на Гришо и спечели с 40:0.
 
ВТОРИ СЕТ
Григор отново сервираше в първия гейм, но този път показа доста по-стабилна игра и спечели с 40:30. Две грешки на Лайович в началото на втория гейм донесоха аванс на Димитров, но сърбинът бързо се окопити и изравни. С брилянтна къса топка от форхенд обаче Гришо стигна до шанс за пробив, с който обаче противникът му се справи. След няколко дълги разигравания и обрати, Лайович все пак успя да вземе най-трудния си гейм от началото на мача и изравни - 1:1. След това и двамата нямаха проблеми при подаването си, за да се стигне до 2:2. Двойна грешка на Гришо обаче доведе до нов пробив и сърбинът поведе с 3:2. Димитров обаче не се смути и бързо върна пробива за 3:3 с ефектни и печеливши удари. Първият му пробив в мача вдигна тонуса в играта на Гришо и той с лекота взе подаването си, за да поведе за първи път в мача - 4:3. Втори пробив на българина го доближи на гейм от спечелването на втория сет. Григор взе убедително подаването си за 6:3. 

ТРЕТИ СЕТ
По желание на Лайович бе изгасена една лампа от насочените към корта и при това положение той успя да вземе сервис-гейма си със само една загубена точка и практически без игра. С импровизиран смач от клекнало положение, Гришо изравни - 1:1. С последователно насочване на топката към бекхенд-страната на българина  световният номер 49 поведе с 2:1. Благодарение на форхенда си по диагонала Димитров стигна до важни точки, а с контрапие изравни 2:2 и от трибуните за първи път се чу познатато "Гришо, Гришо". Това го окрили и той стигна до пробив в следващия, за да поведе за първи път в третия сет - 3:2. Григор реализира ас и късо разиграване за 30:0, след като Лайович сбърка форхенд. Директна точка от сервис номер 5 в актива на българина му донесе аванс от 40-0 и благодарение на подсечения си бекхенд той увеличи преднината си на 4:2 преди смяната на топките. Последва нов пробив след двойна грешка на сърбина и Гришо е на гейм от спечелване на сета и мача. Макар и трудно Григор взе подаването си, а последната точка дойде след може би най-дългото разиграване.