Григор Димитров спечели с 6:2, 7:6 срещу Максим Креси за 86 минути в първи двубой на българина на "Мастърс"-а в Мадрид. Най-добрата ни ракета доминираше в първия сет, в който с два пробива стигна убедително до 6:2. Във втория обаче допусна да бъде пробит още в началото след три ранни двойни грешки, но успя да го върне и да докара сета до тайбрек. В него Димитров не остави съмнение, че е по-добрият тенисист и спечели със 7:6. 
 
По този начин 20-ият в света записа своята първа победа на Мастърса в Мадрид от 4 години насам, с което си гарантира двубой срещу поставения под номер 13 Диего Шварцман. Аржентинецът Диего Шварцман, който отстрани Беноа Пер, е следващият съперник на българина в турнира.
 
ПЪРВИ СЕТ
 
Григор спечели жребия и избра да започне с посрещане. Креси поведе с 30-0 с два чощни сервиса, но българинът изравни с отличен минаващ удар, а след това се възползва от грешка на съперника. Двойна грешка на Креси доведе до ново равенство 40-40, но американецът показа здрави нерви и не допусна пробив още в началния гейм. Димитров започна отлично сервирането си и набързо поведе с 40-0, а стабилният му начален удар му позволи да спечели подаването си на нула и да изравни 1:1. Креси обаче също не показа колебания в следващия гейм и поведе с 2:1 след 40-0. Григор си осигури аванс при подаването си с чудесно деми воле и удар по диагонала - 30-0. Последваха две разигравания, които бяха спечелени от американеца - 30-30. Страхотен сервис на Гришо сложи точка на спора и равенство в геймовете - 2:2. Димитров започна добре следващия гейм, затруднявайки съперника да играе деми воле, а двойна грешка на Креси доведе до шанс за пробив. Димитров не изпусна тази възможност, печелейки гейма със страхотен ретур - 3:2. Той започна с ас подаването си, а след това направи 30-0. Със самочувствие и стил Гришо затвърди пробива на нула и 4:2. В следващия стигна до две точки за нов пробив, но Креси удържа и изравни точките - 40-40. Последва нов шанс след четвърта двойна грешка на американеца и този път Димитров не го пропусна - 5:2. На своя сервис беше безкомпромисен и отново записа 40-0, с което спечели първия сет с 6:2.
ВТОРИ СЕТ
 
Максим Креси започна убедително подаването си и поведе с 40-0, а след това затвори гейма с 40-15. Доста по-оспорвано протече втория гейм, в който американецът поведе 40-15 след двойна грешка на българина и чудесен уинър. Още една двойна грешка на Гришо донесе първи пробив за Креси. С мощни сервиси в следващия гейм американецът затвърди пробива и поведе с 3:0. Димитров намали изоставането с убедителен сервис-гейм - 1:3. В следващия първата точка бе за Креси, но Гришо вдигна трибуните с две страхотни изпълнения, които му осигуриха аванс - 30:15. С блок-ретур по правата обаче американецът не допусна пробив и поведе с 4:1. Григор "разстреля" съперника си с минаващ бекхенд-уинър по правата за 30-0, а и не спираше предимно да пласира началните си удари в тялото му. Гросмайсторски минаващ форхенд с висока парабола и максимално разтягане провокира аплодисменти от публиката, а невърнат сервис по диагонала приключи гейма за 2:4. В следващия Димитров стигна до първи пробив във втория сет след две двойни грешки на Креси и сбъркано воле - 3:4. С невърнат сервис и четвърти ас в мача Димитров поведе с 30-0, петата директна точка от начален удар позволи на българина да изравни - 4:4. Креси поведе с 15-0 след невърнат сервис, но Гришо изравни с перфектен минаващ бекхенд по правата за 15-15. Две форхенд-волета край мрежата веднага след начален удар и неуспешен ретур на Димитров доведоха до 4:5. Димитров се предаде без бой в следващия гейм след осмия ас на Креси, два невърнати начални удара и сервис-мрежа - 5:6. Гришо вкара сета в тайбрек след 40-0 за 6:6.
Тайбрек

Креси направи деветия си ас за 0-1, а Григор отговори с невърнат сервис по диагонала в полето за предимство за 1-1. Поредното неуспешно излизане на мрежата на американеца доведе до 2-1 за Гришо. Два неуспешни ретура на топ тенисиста ни обаче обърнаха резултата при 2-3, след което дойде и първият мини-пробив - Креси пласира много дълбока топка и форхендът на Димитров намери мрежата за 2:4. Директна точка от начален удар на Гришо намали изоставането му до 3:4, а сбъркано воле край мрежата доведе до 4:4.
Великолепен ретур-уинър от форхенд донесе преднина 5-4 за Димитров 5:4. Комбинация начален удар и форхенд по правата даде на Димитров два мачбола и той без да се бави изобщо се справи още при първия с невърнат сервис за победата - 6:2, 7:6(4).