Григор Димитров загуби позиции в световната ранглиста след ранното си отпадане на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Индиън Уелс. Единственият българин в тенис елита напусна надпреварата още в първия кръг, след като получи контузия в мача срещу австралиеца Джейсън Къблър и бе принуден да се оттегли при резултат 6:2, 6:7(5), 0:3.

Това му коства 170 точки, които бяха извадени от неговия актив и доведоха до смъкването му с две места в класацията на АТР. Така от днес той е под №27 в света с 1450 пункта.

В същото време Адриан Андреев се завърна в Топ 200 и отново е втора ракета на България. Миналата седмица той достигна до четвъртфиналите на “Чалънджър” турнира в Сехешфехервар (Унгария), което му позволи да се изкачи със седем позиции до №197 с актив от 294 точки.

Непосредствено след него се нарежда Димитър Кузманов, който прогресира с четири места и се изкачи до №198 с 290 точки на сметката си.

Най-прогресиращият български тенисист тази седмица е Янаки Милев, който в средата на месеца спечели първа титла в кариерата си от турнирите от сериите “Фючърс” на ITF. Той триумфира в Анталия, което му донесе скок с цели 126 места и Милев вече е №672 с актив от 39 точки.

За съжаление Александър Лазаров и Александър Донски отбелязват спад, съответно с 8 позиции до №285 и с две до №658.

Доста промени има и в Топ 10. Шампионът от Индиън Уелс Карлос Алкарас се завърна на върха, измествайки от първата позиция Новак Джокович. Двамата имат съответно 7420 и 7160 точки, а на трета позиция се нарежда Стефанос Циципас с 5770. Пети остава Каспер Руус, а Даниил Медведев, който игра финал в Калифорния, се изкачи с една място и отново е пети. Феликс Оже-Алиасим напредна с четири места и вече е шести, а Хуберт Хуркач се завърна сред първите десет в света, изкачвайки се с две позиции до №9. Най-големият губещ от лидерите е Тейлър Фриц, който падна с пет места и вече е десети.