Яник Синер надви световния номер 1 Новак Джокович и остави живи надеждите на Италия за финал в турнира Купа „Дейвис“. Най-добрият тенисист на „Скуадрата“ победи сърбина за втори път този месец, след като го стори по-рано в груповата фаза във Финалите на ATP, с 6:2, 2:6, 7:5 за малко над два часа и половина игра.

Снимки: Gulliver/GettyImages
95 снимки

Синер изигра страхотен първи сет и след два пробива дръпна в резултата. Втората част бе огледална на първата, но с обратен знак - Джокера възстанови паритета с 6:2.

Ключовият момент в третия решителен сет дойде при 5:5 и сервис на италианеца, когато Ноле имаше три точки за пробив, но със страхотни сервиси Синер се измъкна, а след това проби противника и затвори нещата на свое подаване в 12-ия гейм. За младия талант това бе втори успех над Джокович само в рамките на този месец, като той се реваншира за поражението си от него във финала на осемте най-добри в Торино.

Така Италия изравни на 1:1 победи, след като по-рано през деня Миомир Кецманович обърна Лоренцо Музети с 6:7 (7), 6:2, 6:1.

В решителния сблъсък на двойки ще излязат Синер и Лоренцо Сонего за италианците, докато сърбите са в състав Джокович и Кецманович. Първоначално за двойките за партньор на Сонего бе номиниран Симоне Болели, докато Джокера трябваше да играе в тандем с Душан Лайович.

Победителят ще се изправи в спора за трофея срещу Австралия. „Озитата" вчера се справиха със съпротивата на изненадата на турнира Финландия.